ГолосUA
16:24 23/10/2008

Антимонопольний комітет розбереться із цінами на будматеріали

Органам Антимонопольного комітету України доручено порушити справи та в максимально стислі терміни провести розслідування за виявленими фактами встановлення необґрунтованих цін на будівельні матеріали. Про прийняття такого рішення повідомив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр МЕЛЬНИЧЕНКО.

Як повідомили Голос.UA у прес-службі АМКУ, у ході проведення дослідження ринків будматеріалів, фахівці Комітету виявили ознаки порушення конкуренційного законодавства. Зокрема, зафіксували значне зростання цін на основні для будівництва матеріали – арматурну сталь, пісок, цемент, бетон, цеглу та щебень. При цьому, попередній аналіз показав, що обґрунтованих підстав для такого підвищення немає.

Перевірки органів Комітету охоплять найкрупніших виробників будівельних матеріалів в різних регіонах, їх діяльність буде проаналізовано на предмет можливих монопольних зловживань.

«Очевидним є те, що ми не бачимо достатніх обґрунтованих підстав для тієї вартості будматеріалів, яка сьогодні має місце. Окремі конкретні цифри щодо існуючої у гравців цих ринків рентабельності говорять про те, що вони нагуляли «монопольний жирок», з чим наразі розбереться Антимонопольний комітет. Пропозиція на ринку будівництва житла значно перевищує попит. За усіма економічними законами, це мало б призвести до зниження вартості «квадратного метра» житла. Чи то цей процес гальмують виробники будматеріалів чи хтось інший — покаже розслідування», – наголосив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко.

Наступного тижня на Полтавщині відбудеться зібрання всіх керівників системи Антимонопольного комітету. Під час цього заходу буде напрацьовано політику Комітету в сучасних економічних умовах та вироблено тактику розслідування справ по будівельним матеріалам. Також буде проведено консультації щодо інших справ Комітету на соціально важливих ринках.

 

Читайте также по теме