ГолосUA
17:32 19/04/2010

Банки “Фінанси та Кредит”, “ПУМБ” та “Надра” потребують додаткових інвестицій

З 18 найбільших фінустанов країни трьом потрібні додаткові інвестиції в капітал.

Як повідомило джерело в Нацбанку «капіталізації потребують банки «Фінанси та Кредит », ПУМБ і« Надра ».

Про те, що докапіталізація необхідна саме трьом банкам з групи найбільших, в кінці минулого тижня заявляв і віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. «Не буду зараз говорити, про які банки йде мова, два з них нормально працюють і вони майже капіталізовані, третій банк буде капіталізований в червні», — сказав він.

При цьому фінансову допомогу від держави може одержати тільки банк «Надра». Акціонери ПУМБу та банку «Фінанси та Кредит» готові самостійно докапіталізувати підконтрольні їм фінустанови.

У банку «Фінанси та Кредит» підтвердили, що фінустанова потребує докапіталізації. «Збори акціонерів банку затвердив на цей рік докапіталізацію в розмірі 600 млн. грн. Ця цифра кілька місяців тому була узгоджена з НБУ », — повідомив заступник голови правління банку «Фінанси та Кредит» Сергій Борисов.

У рамках виконання програми зі збільшення капіталу банк наприкінці березня залучив у британської компанії “Bloonshine Limited” $ 25 млн. на умовах субборгу. Другий транш на таку ж суму в банк повинен зайти в наступному кварталі. Звертатися за фінансовою допомогою до держави банк не має наміру. «Про яку-небудь додаткової капіталізації з боку держави не йшлося. Погоджено 600 млн. грн., І акціонери виконують цю вимогу згідно з програмою і в терміни», — запевнив Борисов.

У ПУМБі про свої потреби і плани щодо докапіталізації говорити відмовилися. «Тому що за капіталізацію відповідальні акціонери, ми не компетентні коментувати такі питання», — заявили в прес-службі банку. Від прес-служби компанії «СКМ» минулої п’ятниці відповіді також не було. Разом з тим, за оцінками аналітиків, гострої необхідності в докапіталізації у ПУМБу зараз немає.

Проблеми зі збільшенням капіталу є тільки у банку «Надра». З лютого 2009 року фінустанова знаходиться в режимі тимчасової адміністрації, але НБУ до цих пір не визначився з його долею. Потенційним інвестором банку виступає голова ради директорів “Group DF” Дмитро Фірташ, який зобов’язався «влити» в «Надра» близько 6 млрд. грн. Згідно робочого варіанту меморандуму «Про економічну та фінансову політику» між Україною і МВФ, у інвестора банку «Надра» на капіталізацію проблемного фінустанови є час до кінця червня. Якщо до цього часу банк не отримає необхідної фінпідтримки, НБУ «негайно ліквідує банк».

Планується, що діагностика українських банків закінчиться до кінця квітня, а до кінця липня банки подадуть в НБУ плани з капіталізації. Саме тоді стане остаточно зрозуміло, яким банкам знадобляться додаткові вливання в капітал і чи готові їх акціонери фінансово підтримати свої фінустанови.

Аналітики вважають, що серед банків другої групи докапіталізація може знадобитися ще чотирьом фінустановам. «Докапіталізація може бути необхідна банку «Південний», Імексбанку, «Хрещатику» і “ВіЕйБі Банку”, — вважає аналітик великої інвесткомпанії.

За матеріалами: “Дело”

 

Читайте также по теме