ГолосUA
15:27 07/09/2009

Білорусь завезе в Україну 50 тисяч тонн цукру

До кінця 2009 року Білорусь готова поставити в Україну 50 тисяч тонн цукру.

Про це заявив голова державного концерну Білдержхарчопром Іван Данченко.

«Ми готові поставити в Україну до кінця поточного року 50 тисяч тонн цукру. Українська сторона попросила нас про це, і ми готові піти назустріч», — сказав він.

При цьому голова концерну зазначив, що відповідні консультації відбулися між міністерствами економіки Білорусі та України. Найближчим часом, за його словами, очікуються переговори з питань поставки білоруського цукру з Міністерством аграрної політики України.

Данченко уточнив, що ціна цукру для України буде формуватися, виходячи зі світової кон’юнктури, «залежно від ринку».

Він також підкреслив, що ціни на цукор у четвертому кварталі зазвичай низькі, бо в цей період спостерігається зниження попиту на цю продукцію.

Крім того, голова концерну повідомив, що цукор, вироблений з нового врожаю цукрових буряків, вже практично повністю законтрактовано.

«У нас по союзному балансу з Російською Федерацією на наступний рік передбачається продати 150 тисяч тонн цукру. Новий урожай практично законтрактовано — на внутрішній та російський ринок», — додав він.

Водночас, Данченко прогнозує до кінця 2009 року збільшення поставок білоруського цукру на 15%, до 230 тисяч тонн.

«Ми працюємо з країнами Середньої Азії, Казахстаном. Приміром, ті обсяги, які заплановано по Казахстану, ми поставили, чекаємо розвитку нашого партнерства з цією державою і в майбутньому», — уточнив керівник концерну.

За його словами, у Білорусі в 2009 році прогнозується урожай цукрового буряка на рівні 4 млн тонн.

Нагадаємо, 19 серпня в Мінську відбулися консультації про можливі поставки білоруського цукру в Україну.

Як повідомлялося, заступник міністра економіки України Віктор Пантелеєнко 27 серпня повідомив, що білоруська сторона запропонувала занадто високу ціну за постачання цукру — $ 550 за тонну, а така ціна на сьогоднішній день не влаштовує Україну.

За матеріалами: УНІАН

 

Читайте также по теме