ГолосUA
14:31 09/02/2010

Богатирьова вважає, що на виборах Президента перемогла «прагматична програма», тоді як «соціальний популізм» програв

Посада глави держави в Україні залишається основною метою для політичних партій у змаганнях за державну владу.

Про це йдеться у заяві секретаря РНБО України Раїси Богатирьової, оприлюдненій на офіційному сайті відомства.

"Опозиція перемогла. Її лідер, Віктор Янукович, отримав прямий мандат довіри українського народу. Перемогла прагматична програма соціально-економічного розвитку, прогнозованість курсу на збереження інститутів демократії, а також політика зовнішніх компромісів та порозуміння. Поразку отримали соціальний популізм, політика неправди та непрозорих рішень як подразників глибоких внутрішніх і зовнішніх конфліктів.

Вибори Президента України засвідчили спільну високу політичну культуру, відкритість суспільства і змагальність за політичну владу. Дискусія між політиками та суспільством були забезпечені та захищені свободою слова. Українські журналісти показали себе як професійний і незалежний інститут неупередженої інформації та ключового майданчика суспільного діалогу. Завдяки цьому виборчі штаби кандидатів у президенти були змушені діяти відкрито, не допускаючи масових «брудних технологій». Це дало шанс виборцям перейти від сприйняття політики в біло-чорних фарбах до широкої ліберальної гами, до готовності приймати власні, альтернативні рішення, до толерантності в дискусіях територіальних громад. Це забезпечило високу ступінь громадянського спокою та реально ліквідувало штучно створену «лінію розколу».

Принципово важливу роль в забезпеченні чесних і демократичних виборів, їх законності, правопорядку під час їх проведення, відіграла Рада національної безпеки і оборони України, яка своїми рішеннями №832/2009 від 16.10.09 р. та №108/2010 від 05.02.10 р. забезпечила політико-правові умови проведення виборів в конституційному полі та режимі демократичних стандартів.

Президент В.Ющенко виступив ефективним державним арбітром і гарантом між політичними силами у змаганнях за владу, а також в захисті виборчих прав і свобод громадян. Саме його позиція, зусилля, конкретні дії ствердили можливість реалізації конституційного класичного принципу правонаступництва державної влади та її безконфліктну передачу переможцю виборів Президента України 7 лютого 2010 року.

Сукупність всіх цих та інших обставин стали основою проведення в Україні демократичних виборів Президента і легітимності їх результатів у другому турі. Це засвідчено й відсутністю серйозних порушень виборчого законодавства і системних фальсифікацій при голосуванні. Проведені екзит-поли дали практично єдину картину результатів голосування 7 лютого 2010 року. Вони цілком коректні до підрахунку голосів на основі електронних бюлетенів Центральною виборчою комісією. Одночасно, це підтверджено не тільки абсолютною більшістю національних експертів, журналістів, але й чисельним корпусом закордонних спостерігачів, та політичних інститутів СНД та Європи: ПАРЄ, ОБСЄ, і НАТО, а також їх високопосадовців: «Голосування … стало переконливим проявом демократичних виборів. Для кожного в Україні ці вибори стали перемогою. Це були добре організовані та дійсно конкурентні вибори, які надали виборцям можливість зробити чіткий вибір».

Україна отримала шанс забезпечити правонаступництво влади. Вона має негайно зосередитися на протидії ключовим внутрішнім і зовнішнім викликам та загрозам. Необхідно швидко та ефективно діяти в умовах реальної нової політичної більшості навколо новообраного Президента України для захисту національних інтересів. Ми можемо мати дієву, амбітну та ідеологічно передбачувану опозицію. Зважаючи на великий досвід у владі, вона здатна і зобов’язана працювати спільно із новообраним Президентом, новою політичною більшістю та її урядом в напрямку розбудови України як сильної європейської держави.

В цьому суть демократії як політичної системи, де змагання, політична конкуренція світоглядних ідей, програм, цінностей є основою прогресу для модерної нації та її держави. Потрібно усвідомити, що безпринципна боротьба за владу, амбіції, егоїзм, використання суспільства, а не представництво його інтересів, є найбільшою загрозою для стабільності і розвитку. Це може завдати непередбачуваний і важкий удар по державним цінностям і посилити глибоку та складну політичну кризу. Головне, що з кожним днем продовження безплідної і недемократичної боротьби за право на реванш, створюються нові загрози економічного банкрутства найважливіших економічних секторів, перш за все, природних монополій. Тому пріоритетним є відновлення бюджетного процесу і негайне прийняття державного бюджету на 2010 рік, пошуки програм оптимізації повернення критичних зовнішніх боргів, забезпечення курсової валютної, цінової споживчої та кредитної політики. Потрібно піднімати з руїн внутрішній ринок, максимально зосередитися на підтримці національного товаровиробника, швидко і ефективно інтегрувати Україну у провідні міжнародні економічні ринки товарів, послуг та праці. Це й має стати практичною інноваційною програмою розвитку для двох крил української демократії: політичної більшості на чолі з новим Президентом і відданої національному інтересу опозиції. Це є головне завдання національної безпеки на найближчий час.

Це зобов’язує переможця виборів Президента України, згідно із положенням Конституції, приступити до виконання своїх обов’язків в інтересах нації і для захисту суверенних позицій української держави у світі, а переможеного — визнати легітимність волі українських виборців і виконати важливу функцію «вартового демократії».

Це укріпить саму демократію в Україні, зробить її вже традиційною. Мирність, безконфліктність переходу влади засвідчить зрілість не тільки 36 мільйонів виборців в Україні, але й політичну відповідальність еліт, які програли змагання за владу. Саме вони сьогодні несуть основну відповідальність за громадянську стабільність, національну злагоду і зменшення загроз суверенним інтересам всім без винятку громадянам України.

Світ аплодує переможцю виборів Віктору Федоровичу Януковичу. Ще більше він готовий аплодувати Юлії Тимошенко, яка, після оприлюднення офіційних результатів Центральною виборчою комісією виборів Президента України, публічно визнає їх, як це історично роблять політичні лідери сучасних демократій", — йдеться у заяві.

 

Читайте также по теме