ГолосUA
10:10 17/02/2011

Бойко перебільшив можливості України у сфері видобутку сланцевого газу— експерт

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко водив українців за носа: можливості видобувати сланцевий газ у нас немає.

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, повідомила ГолосUA прес-служба Інституту.

Експерт наголосив, що за результатами енергетичної частини українсько-американської комісії, міністр визнав, що можливості добувати сланцевий газ в Україні немає. “Міністр зазначив, що позиція Міненерго США полягає в тому, що проекти по реабілітації відпрацьованих нафтових та газових свердловин в Україні реалізовувати набагато швидші, порівняно з проектами у сфері сланцевого газу”, — сказано у повідомленні Мінпаливенерго.

Експерт зазначив, що візит Ю. Бойка у США у складі делегації мав на меті одне — “отримати хоч якийсь знак від американців, що дослідження і видобуток сланцевого газу в Україні є дуже перспективним і, головне, реальним”. На його думку, цей знак можна було б подавати як “підтримку США проектів видобутку сланцю в Україні”. “Але цей план луснув, мов мильна банька. Скоріше за все, навіть сам Юрій Бойко не чекав різкої негативної позиції американців з приводу видобутку сланцевого газу в Україні”, — сказав експерт.

Ю. Корольчук висловив думку, що за результатами засідання українсько-американської комісії виходить, що міністр фактично перекреслив всі раніше зроблені ним заяви про реалізацію масштабних проектів з видобутку сланцю в Україні. Експерт нагадав, що в Україні не було проведено практично ніяких досліджень стосовно реальних запасів такого газу, лише розвідані запаси просто сланцю, як корисних копалин. Фахівець нагадав, що впродовж минулого року Ю. Бойко “йшов попереду колони, котра оспівувала сланцеву революцію”. “Виходить, що цілий рік міністр Бойко відверто водив нас за носа відносно і запасів сланцевого газу, і реальних перспектив видобутку”, — резюмував експерт.

Читайте также по теме