“The Independent”
15:19 24/03/2009

Британські вчені створюють синтетичну кров

Для створення штучного замінника крові, пише газета “The Independent” , будуть використані людські ембріони, а вироблений продукт можна буде в необмеженій кількості застосовувати під час процедури переливання крові. Це наукове рішення, за оцінкою видання, є надзвичайно потрібним, адже новинка зможе врятувати тисячі життів людей, які потрапили у різноманітні аварії чи зазнали якихось поранень. Виготовлення крові із людських ембріонів, за оцінкою газети, виведе Британію у лідери серед держав, які займаються аналогічними проектами.

Дослідники мають намір протестувати людські ембріони, що залишаються після процедури штучного запліднення, для того, аби виявити, які із них можна модифікувати в «О-негативну» групу крові, яка є універсальною для донорства і безпечна для людського організму. На практиці така група крові зустрічається у людей досить рідко — лише 7% населення земної кулі мають її від народження. Ще одним плюсом майбутньої синтетичної крові є те, що не нестиме ризику заразитися невиліковними інфекційними захворюваннями , в тоиу числі й особливою формою коров’ячого сказу. «Армія, зокрема,- наголошує видання- постійно потребує свіжих запасів донорської крові, тож вона буде одним із основних переможців наукового проекту з вироблення синтетичної крові».

Але, зазначає видання, ініціатива британських вчених може викликати серйозний резонанс у суспільстві, особливо у церкві, яка може заявити, що створення донорської крові відбувається за рахунок жертвування життям ембріона. Також може постати інтригуюче філософське питання: як людина буде використовувати кров істоти, яка насправді ніколи не існувала.

Тим не менше, учасники проекту ствoрення синтетичної кpові офіційно оголосять про свої наміри наступного тижня, а перші експерименти з використання готового продукту відбудуться через три роки.

На даний момент, за даними газети, благодійні угруповання із захисту здоров’я, зокрема Wellcome Trust, здійснюють фінансування проекту у розмірі 3 млн фунтів стерлінгів. Очолюватиме наукові дослідження професор Единбурзького університету Марк Тернер.

Підготувала Леся Дубенко.

 

Читайте также по теме