ГолосUA
14:33 21/03/2010

Через кризу українці почали менше розлучатися — експерт

В Україні зменшилася кількість розлучень. Однак це не означає, що проблемний для країни інститут сім’ї зміцнився. Подружжя часто продовжують терпіти один одного тільки тому, що вдвох жити економічно вигідніше.

Про це пише “Кореспондент”.

“У 2009 році розвелося на 13% менше пар, ніж роком раніше. А це свого роду рекорд за останнє десятиліття, – кажуть чиновники міністерства юстиції України. Шлюбів у 2009 році, щоправда, теж уклали менше (приблизно 318 тисяч), ніж у 2008-му, але всього лише на якісь 2%. В країні наявне зміцнення інституту сім’ї, сурмлять привселюдно чиновники при владі. З ними не згодні як соціологи, так і пересічні українці: просто жити по одному ніде і ні на що, от і не розлучаються”, – пише видання.

Незважаючи навіть на те, що багато співвітчизників тепер продовжують жити в осоружних шлюбах, за кількістю розлучень Україна все одно на третьому місці в Європі. Загальний коефіцієнт розлучень в країні у 2008 році, тобто кількість розлучень на 1 тисячу населення, становив 3,6. Попереду від неї – тільки Білорусь (друге місце) – 3,8 розлучень на 1 тисячу населення і Росія (перше місце) – 5 розлучень на 1 тисячу осіб. Для порівняння, Польща з розлучень – на 20-му місці в Європі (1,7 розлучень на 1 тисячу). Німеччина і Швеція – на 15-му (2,3 розлучень на 1 тисячу населення).

Старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Наталія Лавриненко зауважила, що оптимістична офіційна статистика щодо зниження кількості розлучень в Україні мало кого здатна обдурити.

“Перебування у шлюбі для багатьох співвітчизників – ситуація змушена, стверджує вона. І її в жодному разі не можна порівнювати, наприклад, з тим, що відбувається в Америці, де теж високий рівень розлучень, але при цьому і високі й вимоги до шлюбу: люди хочуть ні багато, ані мало — бути щасливими”, — пояснила соціолог.

"У нас не розлучаються тому, що партнер по шлюбу є гарантом виживання у разі втрати роботи — просто щоб не померти з голоду. Рівень критичний знижується, а толерантності – підвищується», — додає вона.

Безшлюбність в Україні поки що просто непоширена, пояснила виданню експерт з Інституту демографії і соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Людмила Слюсар. За даними перепису 2001 року, тільки 8% українців і менш ніж 5% співвітчизниць у віці від 35 до 39 років ніколи не перебували в офіційному шлюбі.

Для порівняння, за даними Євростату, вільних від офіційних шлюбів людей у Польщі вдвічі більше: майже 17% чоловіків і 8,5% жінок, у Франції, за даними 1999 року, таких чоловіків близько 35%, жінок — понад 26%, у Швеції і того більше — понад 51% чоловіків і більш ніж 40% жінок.

Але все ж, за словами Л.Слюсар, певна еволюція шлюбних традицій в Україні є. Якщо раніше, у радянські і пострадянські часи, українці одружувалися і розлучалися, керуючись перш за все почуттями, то зараз все більшу роль починає відігравати розум.

 

Читайте также по теме