ГолосUA
12:04 20/05/2010

Делімітація морського кордону з Росією має відбуватися виходячи з адміністративного поділу часів СРСР — Литвин

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин ввіжає, що делімітація морського кордону України з Росією має відбуватися виходячи з адміністративного поділу, який існував за часів СРСР. />  

Про це повідомила прес-служба українського парламенту.

Відповідаючи на запитання, чи не втратить Україна контроль за Керченською протокою внаслідок делімітації морського кордону з Росією, В.Литвин зазначив: «Я виходжу з того, що делімітація кордонів між нашими країнами має відбуватися виходячи з адміністративного поділу, який існував за часів СРСР».

«На цьому будувалися Біловезькі угоди та всі наступні рішення», — додав він.

В.Литвин висловив сподівання, що керівники країн СНД свідомі того, що «перекроювання» кордонів може призвести до глобального конфлікту, і не тільки на пострадянському просторі. Втім, він застеріг від «передчасного нагнітання пристрастей довкола цієї теми».

Водночас, за словами В.Литвина, необхідно зробити все, аби українські і російські кораблі мали можливість «спокійно пересуватися Керченською протокою», і щоб жодна із сторін «не програла».
 

Литвин наголосив на важливості пропонування Україною власних ініціатив щодо українсько-російських відносин. «Поки що ми лише обговорюємо пропозиції та ініціативи з боку російської сторони», — сказав В.Литвин, відповідаючи на запитання програми «Актуальне інтерв`ю» (ТРК «Чорноморська») у середу.

За словами керівника парламенту, запорукою того, щоб Україна виступала активним учасником двосторонніх відносин, має бути «консенсус в українському політикумі та єдина лінія, яка спрямована не на боротьбу, а на конструктив». «Українським політикам необхідно навчитися мислити на стратегічному рівні», — сказав він.

 

 

Читайте также по теме