ГолосUA
13:38 20/10/2009

Депутатську недоторканність до президентських виборів не скасують — експерт

Скасування депутатської недоторканності і внесення змін до Конституції неможливо закінчити до виборів Президента.

Про це на прес-конференції заявив голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, передав кореспондент Голос UA.

Головною причиною затягування цього процесу, на його думку, є небажання депутатів позбуватися імунітету.

«Ініціатива зняття депутатської недоторканності — це передвиборний піар», — зазначив І.Когут.

Натомість директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала переконаний, що в першу чергу потрібно змінювати саму виборчу систему, а вже потім скасовувати депутатський імунітет.

«Якщо ми не змінимо виборчу систему і залишимо закриті виборчі списки, то ніяке скасування депутатського мандату не допоможе нам», — наголосив він.

Експерт переконаний, що скасовувати депутатський імунітет потрібно було 4 роки тому, коли суспільство справді відчувало в цьому потребу. /> «Сьогодні українців в першу чергу турбує подолання соціальної, політичної та економічної криз, а не позбавлення депутатів їхньої недоторканності», — додав В.Бала.

При цьому директор київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський зауважив, що сьогодні в жодній цивілізованій демократичній країні не можливе повне скасування депутатської недоторканності.

«Ми повинні запозичити досвід у цьому питанні в європейських країн, де є лише часткове обмеження депутатського імунітету. А обговорення питання про повне скасування недоторканості — це лише платонівські ідеї», — додав експерт.

Ю. Жданович

 

Читайте также по теме