ГолосUA
14:34 04/04/2010

Держава і бізнес потерпають від нестачі кваліфікованих IT-фахівців

В індустрії інформаційних технологій відзначається брак професійно підготовлених кваліфікованих IT-фахівців. З цієї причини IT-компанії втрачають бізнес, а держава — гроші.

Про це в ході Всеукраїнського аутсорсингового форуму у Львові заявив президент Асоціації "IT-Україна" Ігор Лисицький.

За його словами, українські ВНЗ щороку випускають близько 30 тисяч фахівців в галузі IT, проте, лише 10% з них можуть влаштуватися в IT-компанії та успішно працювати, оскільки рівень підготовки інших 90% не відповідає ринковим вимогам.

Таким чином, кваліфіковані студенти можуть задовольнити кадрові потреби в кращому разі 10 крупних IT-компаній країни. На жаль, якість підготовки аналогічних фахівців вище не лише в Польщі, Чехії і країнах Прибалтики, але і в Росії і Білорусі. Ми, по суті, плентаємося в хвості цивілізованого світу, що особливо образливо, оскільки IT-індустрія зростає і темпи цього зростання досить високі.

"Досить такого показового факту, що за час світової фінансової кризи Hi-Tech-галузь в Україні постраждала найменше, а що стосується інформаційних технологій, то в доларовому еквіваленті індустрія зросла майже на 40% і досягла показника більше 1.25 млрд доларів на рік. Експорт же українського програмного продукту складає приблизно 80% від цієї суми, що вигідно відрізняє IT-індустрію від інших видів економічної діяльності, що отримали негативний результат. І в цьому плані важливо, щоб українська держава розуміла, що при її участі в ключових питаннях, ці темпи могли б бути ще вище", — упевнений І.Лисицький.

"Збільшення долі IT-індустрії в економіці країни сприяє її кризостійкості і вищому рівню добробуту громадян. Адже те, що індустрія інформаційних технологій дуже і дуже перспективна, а майбутнє — за високими технологіями, в цивілізованих країнах навіть не обговорюється. Це — норма, про це постійно говорять перші особи цих країн. У Великій Британії, наприклад, є цілком поширеною практика, коли прем’єр-міністр країни проводить five o’clocks з крупним IT-бізнесом. Сьогодні вже Єгипет потрапив до міжнародного рейтингу країн, в яких розвинений такий напрям IT, як аутсорсинг. Тому в Україні важливо, щоб перші особи країни про це заговорили і, ні копійки не витративши на це, хоч би словесно підтримали бренд країни "Україна", як потенційного лідера на світовому IT-ринку", — відзначив президент Асоціації "IT-Україна".

За матеріалами: Освітній портал

 

Читайте также по теме