ГолосUA
10:44 27/08/2010

Держфінмоніторинг пильнуватиме осіб, що планують великі угоди з нерухомості

Державний комітет фінансового моніторингу України, крім реєстру суб’єктів первинного фінмоніторингу, буде вести реєстр осіб, які мають намір, а також відмовилися здійснити операцію купівлі-продажу нерухомості на суму 400 тис. грн і більше.

Це передбачено постановою уряду Про затвердження Порядку надання державними органами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про ідентифікацію клієнта № 746 від 25 серпня, оприлюдненою у четвер.

Згідно з документом, посередник на ринку нерухомості протягом трьох робочих днів з моменту встановлення ділових відносин з клієнтом, що має намір здійснити операцію на суму 400 тисяч грн і більше, подає до держкомітету інформацію для внесення його до реєстру суб’єктів первинного фінмоніторингу. У разі ж відмови від встановлення ділових відносин з особою, яка має намір зробити таку операцію, але не може бути ідентифікована відповідно до вимог законодавства, посередник не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття рішення про відмову подає до комітету інформацію про таку особу.

"Держфінмоніторинг, у свою чергу, веде спеціальний реєстр, в якому, зокрема, зазначаються дані про осіб, що проводили або мають намір провести операцію на ринку нерухомості на суму 400 тис. грн і більше, а також їх довірених осіб, дату і час проведення, спробу проведення або відмову від проведення фінансової операції ", — наголошується в повідомленні.

Також держкомітет веде реєстр суб’єктів первинного фінмоніторингу і присвоює кожному такому суб’єктові обліковий код (ідентифікатор), яким є комбінація з букв латинського алфавіту і цифр.

Згідно з даними, такі суб’єкти, крім спеціально визначених, подають Держфінмоніторингу інформацію, необхідну для взяття їх на облік, протягом трьох робочих днів, зокрема, з дати призначення працівника, відповідального за проведення фінансового моніторингу, але не пізніше дня проведення першої фінансової операції.

Як наголошується в повідомленні, дія цього порядку не поширюється на банки, у тому числі їх структурні підрозділи. Щодо них порядок фінмоніторингу, згідно із законодавством, розробить Нацбанк України.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада в травні 2010 року прийняла закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму з пропозиціями президента. Закон набув чинності 21 серпня.

Відповідно до закону, фінансовому моніторингу, зокрема, підлягають операції купівлі /продажу нерухомості вартістю 400 тис. грн і більше, 16 видів фінансових операцій, сума яких дорівнює або перевищує 150 тис. грн, а також фіноперації суб’єктів господарювання на суму, що дорівнює або перевищує 13 тис. грн, у разі якщо останні займаються проведенням азартних ігор.

Як повідомлялося раніше, Закон про протидію відмиванню доходів, отриманих від незаконних видів діяльності, відповідно до якого операції з нерухомістю, починаючи від 400 тисяч гривень, повинні перевірятися на джерело коштів, передбачає перевірку операцій з нерухомим майном лише у разі виникнення підозр у відмиванні коштів та фінансуванні тероризму.

За матеріалами: Кореспондент, Інтерфакс-Україна 

Читайте также по теме