ГолосUA
13:02 21/09/2009

Держрегулювання цін на нафтопродукти дестабілізує ринок — експерт

Наміри Міністерства економіки запровадити державне регулювання цін на нафтопродукти можуть призвести до дестабілізації і деградації ринку нафтопродуктів України.

Про це повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUА.

За його словами, наміри Мінекономіки серйозно підірвуть стабільність ринку бензину в Україні. Зокрема, непрофесійними діями Мінекономіки експерт вважає передачу функцій моніторингу ринку Державній інспекції контролю за цінами, хоча ця функція не належить до їхньої компетенції і вони не мають відповідних фахівців для цього.

Наміри Міністерства економіки розмежувати ціни на вітчизняний та імпортний бензин, на думку С. Куюна, також нелогічні: і той, і інший бензин, відповідаючи одному і тому ж Держстандарту, зберігаються у спільних цистернах, в той час як різниця цін на них буде коливатись до 10%.

Окрім цього, зауважив експерт, запровадження 10-денного моніторингу ринку не зможе позитивно вплинути на тенденції ціноутворення. За його словами, при зростаючому ринку Мінекономіки «штовхатиме ціни вгору», а при падінні — 10-денний алгоритм моніторингу не відповідатиме дійсним коливанням ринку.

Як зазначив С. Куюн, краще використовувати місячний алгоритм моніторингу — він не призводить до різких коливань цін.

«Контроль з боку держави має два наслідки: або зниження якості палива на ринку, адже ряд трейдерів шукатиме шляхи здешевлення закупки, або зниження поставок та «робота з колес», тобто без створення великих запасів палива», — наголосив експерт.

За його словами, держрегулювання буде ударом по конкуренції та монополізації ринку, що призведе до втрати робочих місць.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме