ГолосUA
09:45 28/06/2009

Діабетики в Україні недостатньо забезпечені інсуліном — експерт

В Україні хворі цукровим діабетом, навіть застосовуючи найякісніший інсулін, дуже рідко досягають компенсації — нормалізації рівня цукру в крові.

Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» розповіла голова ради Української діабетичної федерації, віце-президент Міжнародної діабетичної федерації Валентина Очеретенко.

Хоча, за її словами, саме компенсація є головним критерієм оцінки забезпеченості хворого інсуліном.

Як зазнаила експерт, причина декомпенсації хворих криється в тому, що до проблеми діабету в Україні не існує системного підходу. Пацієнти потребують як індивідуального підбору інсуліну, так і навчання самоконтролю. Цьому могла б посприяти державна програма «Цукровий діабет», в яку потрібно внести відповідні зміни.

«Потрібен системний підхід — профілактика діабету, корекція і компенсація, що, безперечно, вимагає навчання самоконтролю. Людина повинна навчитися жити з діабетом. У держпрограмі обов’язково має бути розділ із плануванням витрат на навчання хворих на цукровий діабет», — вважає В. Очеретенко.

Вона підкреслила, що програма навчання повинна бути сертифікованою, єдиною для всієї країни, потрібно готувати фахівців, які зможуть дати вичерпні відповіді.

 

Читайте также по теме