ГолосUA
08:42 20/05/2010

Дії уряду Януковича призведуть до 100% енергетичної залежності України від Росії — Гудима

Україна збільшує свою енергетичну залежність від Росії. />  
Про це заявив міністр енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима, повідомила прес-служба БЮТ.
 
За його словами, за чотири місяці 2010 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, Україна зменшила видобуток нафти і газу в середньому на 10%.
 
«Після взяття на себе додаткових зобов’язань по збільшенню закупівлі російського газу на 10 млрд. куб. м. в Україні кардинально змінюється енергетичний баланс: паралельно з падінням видобутку власного газу і нафти зростає споживання російського газу, хоча насправді українська економіка того не потребує», — сказав він.
 
Гудима нагадав, що Уряд Юлії Тимошенко підписав з Російською Федерацією угоди, які передбачали зниження на 20% споживання Україною газу — до 27 млрд. кубометрів — без жодних санкцій.
 
Водночас, за його словами, уряд Януковича-Азарова буде закуповувати 37 млрд. кубометрів газу, тобто на 10 млрд. більше, що призведе до додаткових витрат у сумі $2,3 млрд.
 
«Тобто українська економіка виплатить «Газпрому» на $2,3 млрд. більше, ніж могла заплатити», — сказав Олександр Гудима.
 
«На перемовинах з українським бізнесом пан Медведєв поставив на місце пана Януковича щодо планів отримати альтернативний шлях для транспортування каспійського газу в Україну, але тим не менше Уряд Януковича-Азарова здає національні інтереси, і продовження такої політики призведе до стовідсоткової залежності Україні від постачання російських енергоносіїв», — підкреслив міністр енергетики опозиційного уряду.
 

Читайте также по теме