ГолосUA
13:44 20/05/2010

Для протидії контрабанді ДПАУ запровадила операцію «Щит»

Для протидії контрабанді Державна податкова адміністрація України запровадила операцію «Щит».

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив перший заступник голови Державної податкової адміністрації України Віктор Шейбут, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, для протидії незаконному ввезенню товарів в Україну та їх подальшому обігу на внутрішньому ринку, виявлення та руйнування схем ухилення від оподаткування у цій сфері та мобілізації коштів до бюджету Державна податкова адміністрація України запровадила операцію «Щит».

У рамках операції проведено понад 1,7 тисяч перевірок, під час яких виявлено 828 фактів порушення вимог чинного законодавства. За їх результатами до бюджету мобілізовано майже 54 млн. гривень, з незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 444 млн. гривень.

Як зазначив В. Шейбут, при встановленні фактів транспортування, реалізації або зберігання з метою реалізації товарів без наявності відповідних документів працівниками податкової міліції проводяться заходи щодо встановлення походження вказаних матеріальних цінностей. До прийняття процесуального рішення товарно-матеріальні цінності вилучаються з обігу. При підозрі ж на контрабандне походження товарів вони, разом із матеріалами перевірки, передаються до митних органів або підрозділів Служби безпеки України, до компетенції яких належить боротьба з контрабандою.

«Разом зі співробітниками міліції в Закарпатській області біля митного поста Лужанка, затримали п’ять мікроавтобусів, в яких перевозилась побутова техніка іноземного виробництва без документів, які свідчать про те, як ця техніка потрапила в Україну. Товар на суму 19,5 млн. вилучено, матеріали передані в Генеральну прокуратуру. У Волинській області з митниками затримали вантажну машину, на якій з Польщі ввозилась не задекларована побутова техніка, вантаж на суму 830 тисяч гривень вилучений, відкрита карна справа», — зазначив В. Шейбут. />  
Також, за словами посадовця, органами державної податкової служби України, відповідно до вимог законодавства та за наявністю підстав, проводяться перевірки суб’єктів господарювання, що реалізують імпортні товари, незалежно від їх найменування та асортименту. Спеціально магазини одягу та взуття не перевіряються, однак факти збуту нелегально ввезених товарів даної групи мають місце.

Так, наприклад, під час оперативних відпрацювань правоохоронці встановили, що на території одного з приватних господарств Краснодонського району Луганської області, розташованого поблизу кордону з Російською Федерацією контрабандисти облаштували своєрідну підпільну базу, яка слугувала для накопичення товарів, призначених для подальшого нелегального переміщення через лінію держкордону. Під час огляду помешкання було виявлено більше сотні пакунків з одягом, маркованих брендами таких відомих світових виробників як “Armani”, “Dolce & Gabbana”, “Adidas” та інших, турецького виробництва, без будь-яких документів та сертифікатів, які б свідчили про їх автентичність та законність ввезення до України. Контрабандну продукцію, орієнтована вартість якої складає понад 1,2 млн. гривень, вилучено. На сьогодні проводяться заходи зі встановлення усіх осіб, причетних до нелегального промислу та ліквідації підпільних каналів, якими контрабандний одяг потрапив до України.

М.Олексевич
 

Читайте также по теме