ГолосUA
15:51 01/10/2009

До 2015 року кількість хворих на гепатит С у країнах СНД сягне семи мільйонів осіб

До 2015 року кількість хронічних хворих на гепатит С може зрости до 6, 87 млн. осіб у Центрально-Східній Європі та країнах СНД.

Про це йдеться у звіті дослідження «Тягар гепатита С в ЦСЄ та СНД: оцінка епідеміологічного та економічного стану», проведеного Центром досліджень європейської політики (ЦДЄП).

За словами доктора медицини, к.м.н., професора охорони здоров’я та медицини університету Баскент Севал Акгюн, ситуація в Україні екстраполює на себе загальносвітові тенденції. Останнім часом кількість хворих у досліджуваному регіоні почала активно зростати. Відтак, за останніми підрахунками, в Україні приблизно 250 тисяч осіб хворих на гепатит С. Щороку до цієї кількості додається ще певний відсоток. Також необхідно зважати, що у 5 тисяч хворих захворювання проходить безсимптомно. В свою чергу, якщо гепатит вчасно не виявити на ранніх стадіях, хвороба стає хронічною.

«Наше дослідження, що спирається на всі наявні дані, виявило, що приблизно 250 тисяч випадків цього захворювання є хронічними. І щороку ще 5 тисяч випадків додається. Я маю на увазі таких, що мають безсимптомний перебіг.», — розповіла Акгюн.

Професор також додала, що вартість лікування однієї особи на ранніх стадіях гепатиту С обходиться у 4,5-16 тисяч євро, в залежності від типу (перший — найтяжче піддається лікуванню, другий та третій — легші). Загалом же на лікування та належний догляд за хворими нині необхідно понад 100 млн. євро із розрахунку на найближчі 7 років.

«Якщо ми належним чином опікуватимемось пацієнтами, що їх вже виявлено, надамо їм відповідну допомогу, то на період 7 років нам знадобиться 101 млн. євро. Якщо ж ми залишимо їх без догляду, то витрати становитимуть 8,9 млрд євро», — пояснила експерт.

Дослідження проводилося у 16 країнах Центрально-Східної Європи та країнах СНД. Країною, що найбільше страждає від гепатиту С, є Угорщина, а найменше хворих у Латвії.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме