ГолосUA
13:27 18/07/2010

Доходів більш ніж 96% громадян вистачає лише на виживання — експерт

Соціальне розшарування в українському суспільстві настільки глибоке, що у повному достатку живе менше відсотка населення, а переважна більшість (96,5%), всі наявні засоби використовує для виживання, свідчать результати дослідження «Українське суспільство-2010», проведеного Інститутом соціології у квітні цього року.

Про це у своєму інтерв’ю для «Дзеркала тижня» розповіла доктор соціологічних наук, старший науковий співробітник, в.о. завідувача відділом економічної соціології Інституту соціології НАНУ Тетяна Петрушина.

«У 2010 році ми зафіксували зниження оцінок громадянами України економічної ситуації в країні у порівнянні з докризовим 2008 роком із 3 до 2,5 бала за 11-бальною шкалою (де «0»- дуже погана ситуація до «10»- дуже хороша). Як дуже погану її оцінили 19% населення, як погану (від «1» до «3») — 55,9%», — відзначає Петрушина.

За її словами, криза суттєво позначилася на житті переважної більшості населення. Так, дослідження показало, що досить відчутно вона торкнувся 60,8% населення, катастрофічно — 18,6%. Легкою мірою її відчули 15,8% українських громадян. Двоє із трьох жителів України (64,9%) змушені економити на купівлі одягу, взуття та інших речей, кожен другий (51,4%) — продуктів харчування. Сім’ї майже кожного третього опитаного (27,4%) зіткнулися із невиплатою заробітної плати, кожного п’ятого (19,2%) — із звільненням з роботи.

Причому більш жорстко криза проявилася на Сході та Півдні країни: вельми відчутно і катастрофічно її відчувають у цих регіонах, відповідно, 83,5 і 82,4% жителів. Для порівняння: у Центрі вплив кризи як катастрофічний і вельми відчутний оцінили 77,4%, а на Заході — 73,1% респондентів.

«Водночас слід зазначити, що у порівнянні з квітнем минулого року інтенсивність прояву цілої низки негативних кризових явищ дещо зменшилася. Так, кількість жителів, сім’ї яких зіткнулися із невиплатою чи виплатою не у повному обсязі заробітної плати, пенсій, скоротилася з 32,2 до 27,4%, зі зниженням якості надаваних комунальних послуг — із 19,4 до 12,2%, із труднощами щодо повернення взятих у банках кредитів — з 17,6 до 13,3%», — розповіла соціолог.

Ситуація на ринку праці, за словами експерта, також помітно погіршилася. «Труднощі працевлаштування відповідно до наявної кваліфікації і з достатнім заробітком у своєму населеному пункті відчувають 80,9% наших громадян, а із достатньою оплатою, але не за кваліфікацією — 72,4%. На будь-яку роботу важко влаштуватися 57,4% громадян! Як наслідок, більше половини опитаних (59,1%, що на 20% більше, ніж у 2008 році) відзначили погіршення матеріальних умов своєї родини!», — розповіла Петрушина.

«Ми маємо справу із дуже глибоким розшаруванням суспільства, аморальним за своєю суттю і, до речі, неприйнятним для розвинених країн, — підкреслила експерт. — За даними нашого опитування, 5,5% жителів України іноді жебракують та голодують. Трохи більше, ніж третині (36,6%) населення вистачає грошей лише на продукти харчування, 38,2% — загалом на проживання і тільки кожному шостому (16,0%) доходів вистачає на все необхідне, окрім заощаджень. Тобто переважна більшість (96,5%) всі наявні засоби використовують для виживання, у них просто немає можливості робити заощадження».

У повному достатку живе лише 0,2% громадян, відзначила експерт. При цьому у чверті населення (23,7%) немає можливості купувати необхідний одяг, у третини (32,5%) — купувати найнеобхідніші продукти харчування, у половини (49,9%) — харчуватися відповідно до своїх смаків.

За матеріалами: Дзеркало тижня 

Читайте также по теме