ГолосUA
13:35 01/10/2009

Екологічна ситуація у Керченській протоці стабілізувалась, але море залишається брудним

Екологічна ситуація у Керченській протоці, яка у 2007 році внаслідок аварії кількох суден була забруднена нафтопродуктами, стабілізувалась.

Як повідомив в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA голова відділу охорони Азовського і Чорного морів Олександр Бонь, на це вказують попередні результати експедиції у місце екологічної аварії.

«Безумовно, є якісь наслідки забруднення морського середовища нафтопродуктами. Але загалом рівень забруднення перевищує норму лише в два-три рази. Наші російські колеги теж стверджують, що наслідки як такі ліквідовані», — сказав Бонь.

В ході дослідження були проведені водолазні обстеження і не було виявлено жодного забруднення поверхні дна.

В свою чергу Національний експерт з біорізноманіття і морських природоохоронних територій Борис Александров сказав, що в результаті досліджень Керченської протоки було виявлено цікавий ефект: та кількість нафтопродуктів, яка опинилась у воді, простимулювала розвиток багатоклітинних водоростей.

Проте, перший заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища Степан Лизун висловився з цього приводу не настільки оптимістично: «На сьогоднішній день досі лежать залишки кораблів, там є вуглеводні, сірка. І як воно буде себе поводити в аспекті Чорного і Азовського морів — це надзвичайно цікаво».

Обробка даних експедиції у Керченську затоку, що розпочалась у червні цього року, закінчиться наприкінці жовтня. Саме тоді можна буде говорити про конкретні результати експертизи.

Нагадаємо, 11 листопада 2007 року у Керченській протоці шторм завдав удару 12 судам, чотири з яких затонули. З пошкодженого російського танкера «Волгонефть-139» у воду потрапило 1,2 тис. тонн мазуту, а також 6,8 тис. тонн сірки. До ліквідації наслідків катастрофи було залучено 973 людини і 228 одиниць техніки, зокрема 12 плавзасобів.

М. Олексевич

 

Читайте также по теме