ГолосUA
16:50 18/02/2010

Економісти радять українцям жити найближчі два роки в умовах тотальної економії

Найближчі два роки Україна повинна жити в умовах тотальної економії.

Про це заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко сьогодні під час відео мосту, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, порівняно з Росією, де зовнішній борг становить 38% ВВП, в Україні цей показник сягає 90% ВВП. Зі східноєвропейських держав борги більші тільки в Болгарії – 110% ВВП, і в Угорщини – 128% відповідно. Такі цифри, як наголосив експерт, повинні змусити українців задуматися про економне життя.

«Україна повинна прожити найближчі два роки в умовах тотальної економії з максимальною оптимізацією державних фінансів, а також проводячи важливі, але не популярні реформи», — сказав він.

При цьому експерт зауважив, що незважаючи на чималий державний борг, оптимістичним є те, що він знаходиться поки що в допустимих межах. Також він зазначив, що в поточному році Україна повинна виплатити 25 млрд. дол. боргів: 5 млрд. дол. має виплатити банківський сектор, 11 млрд. дол. – корпоративний борг, 9 млрд. дол. становлять короткострокові та середньострокові борги.

О. Устенко наголосив, що 2010-2011 роки Україна повинна прожити під гаслами повернення довіри населення до держави, а також повернення довіри міжнародних інвесторів до України. «2010-2011 роки Україна повинна прожити під гаслом повернення боргів і повернення довіри. Довіру треба повернути до держави, довіру треба повернути населенню, довіру треба повернути кредиторам та інвесторам, які купують наші боргові зобов’язання», — підкреслив економіст.

А. Йовик

 

Читайте также по теме