ГолосUA
15:59 15/11/2009

Екс-міністр освіти вважає, що повернення до 5-ти бальної системі серйозно ударить по психіці учнів

Екс-міністр освіти і науки України, голова Громадської ради педагогів і вчених України Станіслав Ніколаєнко заявив, що економіка знань вимагає освічених людей, а не чоботарів.

Так він прокоментував пропозиції лідерів Партії регіонів повернутися в середній освіті до 10-річного терміну навчання.

"Партію регіонів очолюють люди з вченими званнями, вони повинні знати, що збільшення на 1 рік терміну навчання означає 10-ти відсоткове збільшення ВВП", — зазначив Станіслав Ніколаєнко.

Він повідомив, що в Європі залишилося декілька країн де до цього часу 10-річна система навчання в середній школі. Серед них Албанія, Росія, Азербайджан. У 146 країнах світу вона 12-річна, у 49-ти ще довша.

Водночас, Станіслав Ніколаєнко погодився, що українська система освіти не готова до переходу на 12-річну систему освіти: «Це пов’язано лише з бездарністю і непрофесіоналізмом діючої влади. У 2010 річці заплановано фінансування освіти на рівні 5% від ВВП проти 10% передбачених законом».

Екс-міністр освіти також зазначив, що повернення до 5-ти бальної системи оцінки знань серйозно ударить по психіці учнів шкіл, більшість з яких не знають, що таке 5-бальна система оцінювання.

"Соціологічний опит дворічної давності показує, що з тих учнів, які знайомі з 5-ти і 12-ти бальними системами, 60% підтримують 5-ти бальну, а з тих, що не знають 5-ти бальну, 80% підтримують 12-ти бальну. Не можна щороку експериментувати з дітьми", — зауважив політик.

За матеріалами: ІМК

 

Читайте также по теме