ГолосUA
11:41 01/12/2008

Експерти ЄС відзначають професійність фахівців Південно-Української АЕС

Старший експерт Європейського союзу Антуан Домінаті стверджує, що рівень українських фахівців-атомників можна співставити із рівнем західних спеціалістів.

Про це він заявив, підсумовуючи чотирирічну роботу експертно-аналітичної групи Південно-Української атомної електростанції (ПУАЕС), повідомили у прес-службі Міністерства палива та енергетики.

В основу проекту покладено досвід бельгійської АЕС “Тіанж” — визнаного лідера серед європейських АЕС з досліджень впливу людського фактору на безпеку роботи станції. Його особливістю є зацікавленість персоналу у встановленні причин допущених помилок для уникнення їх у майбутньому. Робота фахівців грунтується на добровільності та довірі: будь-який працівник станції може заявити про свою помилку робочій групі, яка аналізує помилки персоналу, дотримуючись конфіденційності, та розробляє коригуючі заходи.

За час впровадження проекту члени робочої групи — фахівці ПУАЕС пройшли відповідне навчання, розробили та адаптували методику аналізу подій до умов станції. Вони вже проаналізували 3 реальні події та запропонували коригуючі заходи. У подальшому планується створити базу даних допущених персоналом помилок, яка дозволить визначити ефективність застосованого підходу для підвищення безпеки підприємства.

З 20 до 25 листопада ц.р. група також визначила стратегію розвитку проекту “Використання досвіду роботи з урахуванням людського фактору” на 2009-2010 рр.

“Використання досвіду із врахуванням людського фактору” — один з проектів, що впроваджується на ПУАЕС за програмою міжнародної допомоги TACIS. Кінцева мета проекту – сприяння підвищенню безпеки АЕС шляхом виявлення та попередження відхилень від нормальної експлуатації та покращення роботи підприємства.

 

Читайте также по теме