Леся Дубенко
14:57 10/02/2010

Фіаско помаранчевої революції: огляд міжнародних ЗМІ

Закордонна преса активно аналізує підсумки другого туру президентських виборів в Україні. Більшість заголовків ставлять в центр уваги на одне — перемогу “анти-героя” 2004-го року Віктора Януковича та поразку одного із ідолів помаранчевої революції Юлії Тимошенко.

Одразу ж після оголошення даних екзит-полів та попередніх результатів виборів більшість міжнародних засобів масової інформації зробили висновок, що помаранчева революція в Україні зазнала фіаско. Зокрема, британська телерадіомовна корпорація Бі-бі-сі (http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8503177.stm) зробила, висновок, що попередні результати виборів другого туру довели поразку героїв помаранчевої революції. Скоріше за все, відзначала Бі бі-сі, Прем’єр Тимошенко програла ці вибори своєму головному опоненту Януковичу, що свідчить про провал помаранчевого табору. "У першому турі із боротьби вибув головний герой помаранчевої революції — Віктор Ющенко, який отримав лише 5 відсотків підтримки. Тепер, схоже, його колишня соратниця також розпрощається зі своїми амбіціями стати Президентом України і буде змушена визнати свою поразку", — зазначає Бі-бі-сі і додає, що якщо Янукович таки стане наступним главою держави — це буде неймовірним поверненням на політичну арену після ганебного приниження у 2004-му. Однак Бі-бі-сі також зазначає, що Юлія Тимошенко навряд чи так просто змириться із своєю поразкою та обов’язково подасть позов до суду.  

Іспанське видання “El Pais” (http://www.elpais.com/articulo/internacional/Revoluciones/colores/elpepiint/20100208elpepiint_6/Tes) також вважає, що перемога Януковича свідчить про фіаско демократії та кольорових революції. "П’ять років тому в Україні відбулася славнозвісна помаранчева революція — символ української демократії, від якої сьогодні не залишилося і сліду", — зазначає газета. — "Перемога Януковича, головного "зла" помаранчевого майдану, говорить про те, що українці до деякої міри розчарувалися у демократії та її можливостях". /> Однак, зазначається у публікації, не дивлячись на перемогу проросійського кандидата, є надія, що Україна не підпаде під повний контроль Москви, адже за п’ять років правління Ющенка Київ зумів суттєво зблизитися із демократичним Заходом. "Якщо ЄС оперативно відреагує на обрання Президентом Януковича, то він може вдатися да заходів по перешкоджанню надмірному зближенню Києва та Москви і навіть спробувати впливати на Кремль, підтримуючи розвиток демократії в сусідній державі", — наголошує “El Pais”.

Британська газета “The Times” (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article7018451.ece) вважає, що Україні загрожують масові заворушення після оголошення результатів другого туру. "Вже є очевидним той факт, що прем’єр Тимошенко не збирається миритися із своїм програшем і хоче вдатися до улюбленого ходу всіх ображених українських політиків — організації масових протестів", — наголошує газета та додає, що невдоволенню Юлії Володимирівни сприятиме і маленький розрив між нею та її опонентом. Це протистояння, відзначається у публікації, ризикує перерости у справжню війну та спалах насилля. Обидва табори вже встигли не раз звинуватити одне одного у доставці із інших міст тисяч своїх прихильників, багато із яких мають атлетичну будову тіла. На думку “The Times”, питання про те, чи наступить в Україні врешті стабільність, чи навпаки її накриє нова хвиля заворушень, з’ясується найближчими днями.

Щодо категоричного небажання Тимошенко визнавати результати виборів висловилися і ряд інших ЗМІ, зокрема, польский сайт “Gazeta.pl” (http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7536640,_Tymoszenko_nie_pogodzi_sie_z_tym_wynikiem__Ukrainie.html) оприлюднив точку зору на це європосла Павла Залевського. На думку Залевського, на Україну очікує чергова хвиля політичної кризи через невизнання Тимошенко перемоги Віктора Януковича. "Ще до початку другого туру прем’єр України підготувала громадськість до того, що у разі програшу на виборах вона підніматиме своїх прихильників та апелюватиме до теми фальсифікації виборів. Навряд чи вона захоче зрікатися своїх обіцянок", — наголосив європосол та додав, що основним фактором, який сприятиме вимогам Тимошенко оскаржити вибори, стане маленький розрив в голосах між кандидатами. Залевський також зазначив, що у разі оскарження виборів, політична дестабілізація у країні триватиме навіть, якщо Президентом безперешкодно стане Янукович, адже Тимошенко тимчасово залишатиметься Прем’єром і це викличе між ними справжню війну. 

Американське видання “The Washington Post” (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/08/AR2010020802957.html) вважає Юлію Тимошенко “основною загрозою для української демократії”. Газета зазначає, що нинішні вибори продемонстрували один із основних атрибутів помаранчевої революції — свободу вибору. Тому з боку Тимошенко, яка програла президентське крісло опоненту Януковичу, буде вкрай небезпечно вдаватися до заперечення результатів другого туру, оскаржуючи таким чином демократичний вибір українців, — пише видання. "Поведінка Юлії Володимирівни залишає бажати багато кращого. Їй слід врешті прислухатися до висновку міжнародних спостерігачів та визнати свою поразку і не наражати суспільство на протистояння", — наголошує “The Washington Post” та додає, що переможець виборів Янукович має неодмінно розвивати досягнення свого попередника Ющенка, забезпечуючи свободу преси та незалежність держави.

За оцінкою італійської “La Reppublica” (http://www.repubblica.it/), окрім свого майже офіційного програшу на президентських виборах, найболючішого ляпаса Тимошенко отримала від ОБСЄ. "Тимошенко, яка програла президентське крісло своєму опоненту Януковичу, прагне будь-що оскаржити результати другого туру та вдатися до масових акцій протесту", — пише газета. — "Однак Юлію Володимирівну майже ніхто не підтримує. І це стосується навіть міжнародних спостерігачів, які оголосили вибори-2010 небувалою демонстрацією демократії та прикладом абсолютної прозорості. Цими заявами вони дали однозначно зрозуміти, що українському Прем’єру не слід розраховувати на їхню підтримку".
 

Видання наголошує, що Тимошенко отримала ляпаса не тільки від міжнародних спостерігачів, а й від одного із відомих російських прихильників помаранчевої революції Бориса Немцова, який закликав Юлію Володимирівну визнати свою поразку.  
"Якщо Тимошенко не дослухається до слів закордонних партнерів, вона ризикує не лише втратити їхню довіру та підтримку, а й прихильність самих українців, що буде найгіршим епізодом її кар’єри", — прогнозує “La Reppublica”.

Ця ж газета звернула увагу на те, що в Україні вперше велика кількість виборців проголосували проти всіх. Зазвичай, пише газета, лише близько 2% українців не підтримують жодного із кандидатів на посаду глави держави. Однак цього разу незадоволених обома кандидатами у президенти стало помітно більше. "Така ситуація свідчить про розчарування українськими громадянами політиками і відсутності в країні стабільності", — відзначає видання. 

Окрім констатації поразки помаранчевої революції та одного із її героїв Юлії Тимошенко деякі закордонні видання побачили відсутність боротьби між Сходом та Заходом України, яка була характернию рисою президентських баталій 2004-го "П’ять років тому Ющенко уособлював Захід та його демократичні цінності, а Янукович Росію та сильну руку. Прагнення українців наслідувати той чи інший образ і стали основною причиною розколу країни", — розмірковує автор публікації. Однак із часом українці зрозуміли, що наслідування, чи то демократичного Заходу, чи жорсткої Росії — справа невдячна: відносини Києва зіпсувалися як із ЄС та США, так із Москвою."Україна завжди захоплювалася пошуками зовнішніх союзників, але, схоже, зараз вона зрозуміла, що їй не слід орієнтуватися на зовнішні сили у своїй політиці, а втілювати перш за все національні інтереси. І це чудово, адже громадяни врешті усвідомили, чим є незалежність і наскільки цінною вона є для кожного із них", — стверджує “The Independent” (http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/mary-dejevsky/mary-dejevsky-ukraine-is-at-last-throwing-off-the-shackles-of-the-cold-war-1893345.html).  

Британське видання “The Financial Times” (http://www.ft.com/cms/s/0/6401b94e-151a-11df-ad58-00144feab49a.html?ftcamp=rss) в контексті українських виборів не оминула тему Росії. Воно звертає увагу, що цього разу Росія обережна у оцінці результатів виборів Президента України. "Путін зрозумів помилки 2004-го, коли він занадто рано поздоровив Віктора Януковича із перемогою, і тепер не поспішає висловлювати будь-які оцінки відносно результатів загалом. І така поведінка росіян не дивна, адже минулого разу передчасне привітання коштувало їм спалаху помаранчевої революції та приходу сьогодні ненависного для Кремля Віктора Ющенка", — йдеться у публікації. -"Нині ж черговим Ющенком прагне стати Тимошенко, яка не визнала результатів виборів і прагне якнайшвидше оскаржити мізерну перевагу Януковича. Для стабільності в державі такі дії Юлії Володимирівни матимуть катастрофічні наслідки, як і для відновлення дружніх відносин між Києвом та Москвою".  

 

 

Читайте также по теме