ГолосUA
06:33 28/07/2010

Філарет привітав вірян з річницею Хрещення Київської Руси-України

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет привітав вірян з нагоди свята Хрещення Київської Руси-України.

Текст послання опублікований на офіційному сайті Української православної церкви Київського патріархату.

«Сьогодні ми святкуємо, але кожен з нас повинен усвідомити, що святкування не означає лише відвідування богослужіння чи участь у хресному ході. Саме слово «свято» нагадує нам про те, що ми повинні не тільки прославляти святих, але й самі досягати святості – як від гріха до святості прийшов рівноапостольний Володимир, як, завдяки Хрещенню Руси, до святості прийшли тисячі й тисячі наших предків», — йдеться у тексті послання.

Патріарх переконаний, що сьогодні гроші, багатство, нові речі, кар’єра й життєвий успіх, різноманітні задоволення, розпуста, аморальність і вседозволеність, неправдиво найменовані «свободою», – це новітні ідоли, яким поклоняється людство. «Сучасне людство в переважній більшості не їсть щоби жити, а живе, щоби їсти, в той час, як апостол Павло застерігає: «Їжа для черева, і черево для їжі; але Бог знищить і те і друге», — нагадав Філарет.

Церковнослужитель закликав вірян свідомо протистояти цьому новітньому ідолопоклонству. «Ми не можемо повністю відмовитися від використання благ суспільного розвитку, але ми не повинні віддавати їм свого серця, бо де скарб наш, там і серце наше», — сказав він.

За словами Патріарха, цього року ми святкуємо Хрещення Київської Руси в умовах, коли Українське Православ’я залишається розділеним, але це розділення треба подолати. «Православна Церква в Україні повинна об’єднатися навколо свого першого Престолу – Патріаршого престолу Київського. Бо тут, у Києві, сталося Хрещення наших предків, звідси засяяло світло євангельської проповіді для навколишніх земель, у Києві преподобними отцями Печерськими було засвічено лампаду чернечого подвигу, у Києві тисячу років тому почав будуватися першопрестольний собор Святої Софії», — вважає Філарет.

«Ми шануємо і поважаємо братні православні народи, бажаємо жити з ними у єдності віри й молитви, щоби єдина Помісна Українська Православна Церква була Церквою-Сестрою, рівною за гідністю з Церквами Константинопольською і Московською, Грузинською, Румунською й іншими. Але ми не можемо сприйняти, коли замість єдності у Христі нам хочуть нав’язати єдність під владою іноземного ієрарха», — підкреслив священнослужитель.

Водночас він закликав вірян творити добро всім братам і сестрам, «не залежно від того, до якого Патріархату вони належать». «Нехай Боже благословення перебуває над Україною, над Українською Церквою і над кожним з нас!», — сказано у посланні Патріарха Філарета.

 

Читайте также по теме