ГолосUA
09:50 03/12/2008

Fitch Ratings понизило рейтинги холдингу ТММ

Fitch Ratings присвоїло компанії TMM Real Estate Development plc ("TMM"), що веде діяльність в Україні, довгострокові рейтинги дефолта емітента ("РДЕ") в іноземній і національній валюті "CC", національний довгостроковий рейтинг "B(ukr)" і одночасно помістило рейтинги під спостереження в список Rating Watch "Негативний".

Рейтинги підтримуються сприятливою позицією TMM на українському ринку житлової нерухомості, вертикальною інтеграцією компанії, до складу якої входять бізнес-сегменти девелопмента, будівництва і будівельних матеріалів, а також істотним портфелем проектів, що має хорошу диверсифікацію по кількості (35) і видам проектів. Основна частина портфеля представлена проектами в області житлової нерухомості, де компанія має найбільший досвід.

До негативних рейтингових чинників відноситься той момент, що більшість проектів ТММ досі не розпочаті. Здатність компанії здійснити плановані проекти в значній мірі залежить від того, чи вдасться їй залучити зовнішнє боргове фінансування, що, як відзначає Fitch, може виявитися дуже складним завданням при існуючій ситуації з фондуванням. Рейтинги TMM відображають відносно невеликі масштаби бізнесу компанії (чистий виторг в 61 млн. дол. за рік) слабкі позиції ліквідності, недостатність орендного доходу і уразливість до можливого зниження маржі EBITDAR в разі спаду на ринку нерухомості. В разі скорочення маржі EBITDAR можливе різке підвищення фінансового коефіцієнта "чистий борг/ebitdar". Крім того, якість корпоративного управління в TMM знаходиться на нижчому за світові стандарти, при високому рівні риску "ключової фігури", оскільки провідна роль в управлінні компанією належить її основному власникові бенефіціара і генеральному директорові Миколі Толмачеву, контролюючому 70% акцій компанії. Окрім цього, TMM не має чіткої внутрішньої політики, регулюючої рівень ліквідності, а також істотних механізмів, здатних запобігти виведенню грошових коштів акціонерами. />  

Поміщення рейтингів в список Rating Watch "Негативний" відображає очікування Fitch, що TMM ймовірно не зможе погасити або рефінансувати короткострокову заборгованість з врахуванням слабкої позиції ліквідності компанії, дії можливого спаду на ринку нерухомості і складної ситуації з фінансуванням. Як наслідок, компанія має сильну залежність від вирішень кредиторів по пролонгації запозичень, а Fitch не може з упевненістю передбачати, що всі кредитори будуть готові продовжити зобов’язання щодо компанії. Пониження рейтингів може відбутися у випадку, якщо компанія на практиці не зуміє погасити заборгованість, по якій настає термін погашення, або якщо будуть свідоцтва неминучості дефолта. Й, навпаки, Fitch відзначає, що рейтинги компанії можуть бути виключені із списку Rating Watch "Негативний", якщо компанія створить достатній резерв ліквідності для покриття своїх короткострокових боргових зобов’язань.
 

Компанія TMM зареєстрована на Кіпрі. Це холдингова компанія з вертикально інтегрованою девелоперською і будівельною групами, що веде свою діяльність в Україні, головним чином, в Києві, а також має присутність в м. Харкові і в Криму. У 2007 р. чистий виторг TMM склав 61 млн. дол. . Виручка була отримана за рахунок продажу квартир (45%), будівництва (48%), оренди (2%) і інших видів діяльності (5%).

 

Читайте также по теме