ГолосUA
10:39 17/08/2010

Газ власного видобутку повинен отримати статус соціального — Симоненко

Україна має відмовитися від виконання вимог МВФ щодо підвищення цін на комунальні послуги та провести ретельний переоблік власних газових потужностей.

Про це заявив лідер КПУ Петро Симоненко в інтерв’ю кореспонденту ІА «Іскра», повідомила прес-служба КПУ.

«Коли ще тільки почалися розмови про необхідність підвищення комунальних тарифів, і Прем’єр-міністр обґрунтовував необхідність цього дефіцитом вітчизняного газу, ми звернулися до уряду з вимогою розібратися в ситуації з видобутком українського газу. Треба було зрозуміти, хто реально контролює свердловини, як газ видобуває, куди реалізується. У нас була інформація про різні схеми приховування газу, неврахований газ і т.п. Як виявилося, ми мали рацію, що і показали ініційовані прокуратурою перевірки», — сказав П. Симоненко.

Він зауважив, що «безлад з видобутком газу в Україні був обумовлений діями попереднього уряду, який по дурості або через злі наміри не контролював видобуток на материковій частині країни і блокував розробку морських родовищ». «Проте, ми вважаємо, що завданням нової коаліції має бути не констатація цього факту з перевалювання провини на кишені споживачів комунальних послуг, а виправлення ситуації, що склалася», — сказав лідер комуністів.

На думку П. Симоненка, наразі владі необхідно відмовитися від виконання вимог МВФ щодо рівняння цін на газ імпортований і газ власного видобутку. «Нашим газом ми повинні розпоряджатися на власний розсуд», — йдеться у заяві головного комуніста країни.

Також, як зауважив П. Симоненко, необхідно провести комплексну перевірку реального видобутку на всіх українських газових свердловинах. «Якщо можна потай поставити 70 веж, то можна, мабуть, і 170. До того ж, немає гарантій, що належним чином фіксується весь газ, що видобувається на легальних свердловинах».

Водночас, за його словами, необхідно навести порядок з власністю на свердловини. «Значна їх частина здається в оренду бізнесменам, які продають газ за ринковою ціною — у повній відповідності з вимогами МВФ. Це треба припинити, усі свердловини повинні експлуатуватися державою», — наголосив голова КПУ.

На думку комуніста, Україна має чітко визначитися з призначенням газу власного видобутку. «Нині він реалізується як підприємствам ЖКГ, так і промисловим підприємствам. Повинен же він надсилатися лише у ЖКГ», — заявив П. Симоненко.

Також держава має визначитися зі ціною на газ власного видобутку. Наразі він продається за ціною 67 дол. за тисячу кубометрів для підприємств ЖКГ і 111 дол. — для промислових підприємств. Після запланованих підвищень цін населення буде повинна платити приблизно стільки ж, скільки заводи. Тим часом, собівартість більшої частини українського газу складає лише 30 дол. за тисячу кубометрів. Комуністи заявили, що газ власного видобутку, що направляється підприємствам ЖКГ, повинен отримати статус соціального, із встановленням ціни на рівні «собівартість + транспортування». «При реалізації такого підходу, навіть при дефіциті газу власного видобутку, вдасться не тільки не підвищувати, а й знизити комунальні тарифи», — сказав голова КПУ.

П. Симоненко зауважив, що наразі необхідно надати дієву державну підтримку газовидобувній галузі і газорозвідці. «Це неймовірно, але навіть при нинішніх, завищених цінах на газ, є величезні заборгованості по зарплаті у, наприклад, державному підприємстві «Полтаванафтогазгеологія», — сказав він.

На останок П. Симоненко наголосив, на необхідності «приступити до реалізації програми збільшення власного газовидобутку».

Нагадаємо, 16 серпня ЗМІ повідомили про виявлення в ході прокурорських перевірок у Сумській області на території трьох районів 70 нафтогазовидобувних свердловин, які використовуються без дозвільних документів. />  

Читайте также по теме