ГолосUA
17:03 19/01/2009

Газова угода поклала край війні між Україною та Росією – Гудима

Угода, яку підписали Юлія Тимошенко та Володимир Путін, поставить крапку у газовій війні між Україною та Росією.

Про це в інтерв’ю журналісту ГолосUA повідомив член парламентського комітету з питань палива та енергетики, депутат фракції БЮТ Олександр Гудима.

“Стратегічно крапка в війні між Росією та Україною поставлена, але ми можемо ще й три крапки поставити, тому що не знаємо, чи пустили газ, цю інформацію слід дізнаватись в диспетчерів. Та якщо відкриті усі заслонки, про що сказав Путін, у всіх напрямках, це означає, що українська газотранспортна система врахує досвід, коли вона розбирала схему після припинення поставок газу в найкоротший термін. Моя думка, що це займе добу. Тобто завтра газ піде в Європу. Попри цю невизначеність, можу заявити — газовий конфлікт вичерпано.”  

Олександр Гудима спрогнозував, що в наступному році, якщо ціна на нафту не буде опускатися та підніматися, а буде триматися на рівні 50 доларів за барель, то через півроку Україна буде мати низьку ціну на газ, нижче 200 доларів.

“Ми очікували, що угода буде підписана не на квартал, не на рік, а як має Німеччина, Франція та інші країни Євросоюзу. Тобто ми вже виконуємо Меморандум підписаний Путіним і Тимошенко, що Україна і Росія будуть і надалі зв’язані стратегічною угодою на 10 наступних років.

Що це означає? Це означає, що все інше є технічні речі, які будуть корегуватися цінами на газ і на транзит, на газ по кварталам в цьому році, а на транзит з 1 січня 2010 року. Тобто ми тепер, окрім ставки транзиту, яка заморожена, нічим не відрізняємось від європейських країн, які мають саме такі 5-ти та 10-ти річні контракти”, — сказав депутат.

Відповідаючи на запитання, чи вигідний такий договір для України, Гудима зазначив, що іншого виходу немає. “Вигідно — це йти шляхом Білорусі, де ціна 130 доларів, але така позиція невигідна для України, адже білоруси віддали половину своєї газотранспортної системи. В стратегічному плані підписання договору на 10 років і підписання Путіним і Тимошенко меморандуму, що ми переходимо на ринкові ціни, без сумніву є вигідним, бо виключає конфлікти, які ми пережили нещодавно”, — зауважив депутат.

 

Читайте также по теме