ГолосUA
11:51 09/11/2009

Генпрокуратура виправдала Єханурова

Генпрокуратура провела перевірку правомірності прийняття керівництвом Міністерства оборони рішень у сфері земельних правовідносин, закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Про це проінформував заступник глави Секретаріату Президента України Петро Шатковський.

За інформацією Генпрокурора України Олександра Медведька, згідно з висновками робочої групи з питань правомірності прийняття в період з 24.12.07 по 01.04.09 посадовими особами Міноборони рішень про розпорядження землями міноборони, з порушенням законодавства, тобто без згоди Кабінету Міністрів України, оборонним відомством прийняті рішення щодо 53 земельних ділянок загальною площею 266,04 га, ринкова вартість яких становить орієнтовно понад 1,07 млрд грн.

«Проте, через невключення в основу загальної довідки робочої групи висновків Держкомзему про наявність у землекористувачів, які входять у сферу управління Міноборони і Збройних Сил України, повноважень давати згоду на вилучення земельних ділянок, припинення права користування ними і зміну цільового призначення земель, сталося спотворення результатів цієї перевірки. Вивчивши матеріали робочої групи і законодавство з цього питання, Генеральна прокуратура України не знайшла підстав для реагування», — наголосив Шатковський.

Водночас, за його словами, в ході проведення перевірок дотримання вимог земельного законодавства в Міноборони встановлено, що пунктом 3 доручення першого віце-прем’єр-міністра України від 31.01.07 №4889/3/1-07 зупинені операції з реалізації і передачі земель оборони.

«Вказана заборона сприяє тому, що близько 6,2 тис. га земель, на яких знаходяться реалізовані і передані об’єкти нерухомості, тривалий час залишаються землями оборони і не використовуються за цільовим призначенням. Згідно з положенням статті 12 Закону України «Про плату за землю» Збройні Сили України звільняються від сплати земельного податку, а тому нездійснення заходів щодо передачі вищезгаданих земель, перш за все тих, які знаходяться під реалізованими об’єктами, створює передумови для невступу вказаного податку і нанесення збитку державі», — сказав Шатковський.

Також, зазначив він, Кабінетом Міністрів України тривалий час (з 25.12.03) не визначений порядок використання земель оборони для сільськогосподарських потреб, як це передбачено частиною 1 статті 4 Закони України «Про використання земель оборони». Для усунення вказаних порушень законодавства 05.10.09 Генеральною прокуратурою України внесено розпорядження Прем’єр-міністрові України.

«За висновками ДПА України, МВС України, ГоловКРУ, Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва не знайшла свого підтвердження і інформація про порушення керівництвом Міноборони бюджетного законодавства при фінансуванні процедур закупівель, формування, встановлення і використання цін на послуги з організації харчування особового складу Збройних Сил України і постачань паливно-мастильних матеріалів», — повідомив Шатковський.

За матеріалами: прес-служба Президента України

 

Читайте также по теме