Грищенко доручив українським дипломатам пильно слідкувати за ситуацією у протестуючих країнах

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко доручив українським дипломатам за кордоном посилити моніторинг у країнах із нестабільною політичною ситуацією.

Про це повідомив речник МЗС Олександр Дікусаров на брифінгу, передав кореспондент ГолосUA.

Він зазначив, що останніми подіями в Єгипті стала відставка Президента Хосні Мубарака, розпуск парламенту, призупинка дії Конституції та початок підготовки внесення змін до неї для проведення президентських виборів, які мають відбутися через 6 місяців.

О. Дікусаров зазначив, що Вища військова Рада країни закликала урядові структури та населення повернутися до роботи. Було також оголошено, що голова Вищої Ради Хусейн Пантаві представлятиме країну у міжнародних відносинах та підтверджено, що Єгипет дотримуватиметься чинних міжнародних зобов'язань.

Речник МЗС розповів, що у Ємені проходять акції протесту, що мають обмежений характер, зокрема, 11 лютого кількість учасників досягла тисячі осіб.

О. Дікусаров пояснив, що опозиція у Ємені вимагає проведення переговорів із владою приводу ймовірної переобрання Президента. У конфлікті вже є перші жертви.

Крім того, в Алжирі політична ситуація є також нестабільною. За різними даними в акціях протесту взяло участь 5 тисяч осіб, яких упродовж усієї акції блокували правоохоронці. Представники демонстрантів заявили, що проводитимуть акції щосуботи.

Крім того, за даними МЗС достатньо невизначеною залишається ситуація у Тунісі. Там відбуваються масові демонстрації працівників найбільшої в країні телефонної компанії, які вимагають виплатити їм зарплати. О. Дікусоров також повідомив, що мітинги провели представники однієї з найбільших авіакомпанії країни “Туніс-ейр”, внаслідок цього були затримані декілька рейсів.

“В Україні з особливою увагою стежать за подіями, які відбуваються в Арабській республіці — Єгипеті, Тунісі, Ємені, Алжирі та інших країнах…”, — зазначив він.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко дав доручення всім дипломатичним установам України у регіоні Північної Африки та на Близькому Сході посилити моніторинг в тих країнах, підтримувати зв'язок із громадянами України, які перебувають на консульському обліку в країнах та докладати максимальних зусиль для захисту наших співвітчизників у цих країнах.

Читайте также по теме