ГолосUA
14:42 17/04/2010

Хмара вулканічного попелу залишиться над Європою до середини наступного тижня

Вулканічне хмара попелу збережеться над Європою протягом ще чотирьох або п’яти днів.

Про це йдеться у повідомленні метеорологічної служби Ісландії.

На даний момент вітер жене масу вулканічного попелу з Ісландії до Європи і, згідно з прогнозами, це буде продовжуватися ще протягом двох днів або до середини наступного тижня.

Професор Гудмундсон, який спостерігає за активністю вулкану, в п’ятницю повідомив, що впевненості в тому, як поведе себе вулкан, поки немає.

Виверження може припинитися завтра, але може "продовжуватиметься і порушувати нормальну роботу авіатранспорту ще кілька тижнів або навіть місяців".

Нагадаємо, виверження в Ісландії в ніч на 14 квітня вулкана за 200 кілометрів на схід від Рейк’явіка, призвело до утворення великої хмари попелу, з-за якого до початку дня 15 квітня було зупинено авіасполучення в північній Швеції, у всій Норвегії та в північних районах Великобританії.

Протягом п’ятниці та суботи цей список поповнився іншими північноєвропейських і центральноєвропейськими аеропортами.

Австрія та Данія сьогодні, 17 квітня, продовжили заборону на авіаперельоти над територіями своїх країн. Влада Данії закрили свій повітряний простір до 06:00 неділі (03:00 за київським часом), а Австрія продовжила заборону на авіаперельоти до 20:00 суботи (21:00).

Раніше сьогодні влада Великої Британії повідомили про повторне повне закриття свого повітряного простору до 01:00 неділі (03:00 за київським часом). Повітряний простір на півночі Італії заблоковано до 20:00 суботи (21:00).

Паризькі аеропорти Руассі (імені Шарля де Голля), Орлі і Ле-Бурже не відкриються до 20:00 суботи (21:00 за київським часом), також закритими до 20:00 залишаться 23 аеропорту в регіонах країни, в тому числі найбільший аеропорт Ліона (Сент-Екзюпері), а також аеропорти Лілля, Кана, Страсбурга, Метца, Бове, Ренна, Мілузи, Нанта і Шамбері. Аеропорти Гренобля і Бордо поки закриті до 16:00 за місцевим часом.

Не мають наміру відкривати свій повітряний простір і Бельгія зі Швейцарією, які також продовжили свою заборону на авіасполучення до 20:00 суботи за місцевим часом (21:00 за київським часом).

Найбільший авіаперевізник Німеччини Lufthansa через хмари вулканічного попелу скасувала всі рейси аж до 20:00 (21:00 за київським часом). Всі 16 міжнародних аеропортів країни закриті щонайменше до 14:00 неділі (15:00), повітряний простір буде залишатися закритим до 02.00 неділі (03:00).

У суботу над вулканом видно стовп попелу — густе темно-сіру хмару заввишки 8,5 кілометрів. Хмара вулканічної пилу небезпечно для літаків, тому що містить частинки каміння і силікатів, що володіють абразивним ефектом і здатних призвести до зупинки двигунів.

У цілому вулкан Ейяфьятлайокудль вважається відносно спокійним, і останній раз його виверження спостерігалося в 1821 році.

За матеріалами: агентство AFP, Корреспондент

 

Читайте также по теме