ГолосUA
08:10 13/07/2009

Імпорт м’яса до України збільшився на 50%

Україна в січні-червні 2009 року імпортувала 198 тис. тонн м’ясної сировини, що на 50% більше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Про це повідомив голова Державного комітету ветеринарної медицини Петро Вербицький, передав finance.ua.

"За оперативними даними, за шість місяців завезено 198 тис. тонн м’ясосировини. Це десь на 66 тис. тонн більше, ніж торік", — сказав він. />  
Вербицький відзначив, що близько 50% ввезеного в країну м’яса являє собою низькоякісну продукцію – це триммінги, сало, курячі каркаси, шкіри, м’ясо механічної обвалки.

Незважаючи на активне ввезення цієї продукції в Україну, головний державний ветеринарний інспектор вважає, що за підсумками цього року імпорт м’яса буде на 100-120 тис. тонн меншим від торішнього і складе 380-400 тис. тонн. П.Вербицький пояснив, що недавно були введені кілька нових механізмів, які повинні врегулювати ввезення м’ясної сировини.

Зокрема, держава підвищила відповідальність за порушення законодавства в сфері ветеринарної медицини, у тому числі при ввезенні м’яса. За словами П.Вербицького, у цей час при імпорті цієї продукції фіксується досить багато порушень. Так, відзначив він, ветеринарні служби затримали і вилучили 4 тис. тонн імпортної м’ясної сировини, ввезеної без документів, із простроченим терміном зберігання та ін.

Крім того, він нагадав, що Державний комітет ветмедицини зареєстрував у Міністерстві юстиції наказ, який передбачає обов’язкове інспектування підприємств, з яких імпортується продукція. Раніше українське законодавство дозволяло ввозити продукцію з непроінспектованих підприємств, які мають європейські номери. П.Вербицький також відзначив, що розширений лабораторний контроль.

"Хочу сказати, що є багато механізмів стримування ввезенні, особливо неякісної, продукції в Україну", — підсумував він.

Як повідомлялося, вітчизняні виробники м’ясної сировини неодноразово скаржилися на активне ввезення у країну дешевого імпортного м’яса. За їхніми словами, це дестабілізує ринок і погіршує ситуацію у вітчизняній тваринницькій галузі.

На думку експертів, ємність українського ринку м’яса становить приблизно 2,4 млн тонн на рік, з яких на вітчизняне виробництво припадає близько 2 млн тонн.

 

Читайте также по теме