ГолосUA
06:59 14/04/2009

Іноземцям працевлаштуватися в Україні буде тяжче

Кабмін обмежив у період кризи доступ іноземців на український ринок праці.

Як пише «Коммерсант», з початку травня роботодавцям буде тяжче отримати дозвіл на використання праці іноземців і осіб без громадянства — збільшиться кількість необхідних для реєстрації документів і розмір штрафів у випадку надання роботи без офіційного дозволу. Так, роботодавці, які хочуть використовувати працю іноземних громадян, повинні мати їхні копії дипломів, довідку про відсутність заборгованості перед Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування і довідку про відсутність судимості майбутнього працівника.

Також Центри зайнятості можуть відмовити у видачі чи продовжені терміну дії дозволу, якщо на ринку немає необхідності «використовувати працю іноземця».Термін видачі документів на дозвіл змінений Кабміном тільки для керівництва, менеджерів та спеціалістів — раніше вони могли працювати в Україні до закінчення терміну дії договору, зараз — не більше трьох років (для решти осіб — один рік).

Крім того, Кабінет міністрів збільшив штраф для роботодавців за неофіційне використання праці іноземців — від 50 неоподаткованих мінімальних доходів громадян (850 грн) до 20 мінімальних зарплат (12,35 тис.грн) за кожного працівника. Також всі витрати за депортацію нелегального працівника буде брати на себе підприємство (раніше — держава).  

За словами міністра праці і соціальної політики Людмили Денисової, уряд таким чином намагається захистити український ринок праці від «нерегульованої зовнішньої міграції» і некваліфікованої робочої сили. Експерти вважають, що Кабмін у такий спосіб намагається зберегти вакансії для українців, проте його рішення може спровокувати ріст нелегальної трудової міграції.

 

Читайте также по теме