ГолосUA
15:32 04/11/2008

International Herald Tribune: Азейбарджан займає вичікувальну позицію між дуетом Америка-ЄС та Росією

Займаючи стратегічне положення між Каспійським та Чорним морем, держава Азейбраджан після розпаду СРСР, зуміла зменшити свою залежність від Москви, при цьому зберігаючи дружні відносини із останньою. Про це сьогодні пише International Herald Tribune.

Величезні запаси нафти надають цій країні можливість співпрацювати із Росією, та США одночасно, небачачи, за словами міністра закордонних справ Азейбарджану "жодного протиріччя".

Тільки нещодавно Баку відвідав віце-президент США Дік Чейні та заступник державного секретаря Америки Джон Негропонте. В інтервалі між цими візитами, президент Азейбарджан Алієв завітав в гості до Дмитра Медведєва, президента Росії. А на прикінці цього місяця, Баку буде зустрічати Комісара ЄС із енергетики Андріса Пібальгса.

Починаючи від січня 2006 року, коли Москва тимчасово відключила поставки газу до Європи через цінову неузгодженість із Україною, ЄС усіма шляхами бажає диверсифікувати поставки енергоносіїв на свою територію.

Один із таких варіантів це пряма поставка газу через трубу Набукко від азейбарджанського резерву природнього газу Шаху Денізу II, але для цього Азейбарджан має дати згоду на подальший розвиток цього резерву.

Саме це Баку і не поспішає робити, вже відмовивши Росії. Азербайджан запевнює ЄС, що він готовий бути його хорошим партнером у сфері поставок газу, нафти та транзиту, але, за словами Новруза Мамадова, голови департаменту міжнародних відносин президента Алієва: "це Європа потребує нашої співпраці, а не ми їхньої."

Слід сказати, що Міжнародний Валютний Фонд очікує збільшення прибутків Азейбарджану  до 53,2 млрд доларів, що майже у 7 разів більше ніж минулого року.

Єдине, що турбує Азейбарджан — це сепаратистська частина Нагорного Карабаха. Саме тому 2-го листопада президент Алієв та президент Вірменії Серж Саргисян відвідали Москву, яка виступає посередником у Нагорно-Карабахському конфлікті, аби ситуація у регіоні залишалася стабільно спокійною.

Читайте также по теме