ГолосUA
07:28 09/03/2010

Ізраїльські правозахисники дослідили соціальний статус українських жінок-мігрантів

Незнання власних прав і зволікання зі зверненням до соціальних служб найчастіше стають основними причинами погіршення соціального становища українських жінок-мігрантів.

Про це йдеться у результатах дослідження ізраїльського правозахисного центру «Жінка-Жінці».

Дослідження полягало в з’ясуванні того, як трудова міграція вплинула на соціальний статус та поведінку українських жінок у кризових ситуаціях. Його результати виявили, що окрім успішних випадків адаптації до нового місця, загалом міграція стала тяжким викликом для українського жіноцтва.

Двома основними проблемами дослідники вважають необізнаність жінок з власними правами, а також «радянський синдром мовчання», коли навіть перебуваючи у скрутному становищі, українки віддають перевагу не звертатися за допомогою до офіційних структур, побоюючись суспільного осуду.

Натомість полишення наодинці з проблемами, вказують експерти, нерідко призводить до проблем у шлюбі, пониження самооцінки і навіть подальшої суспільної деградації. «Міграція зачепила найслабкіші риси характеру і похитнула впевненість жінок у собі. Ми також виявили, що на першому етапі жінки часто взагалі не знали про існування соціальних структур, які могли би їм допомогти», — розповіла співавторка дослідження, правозахисник Ріта Хайкіна.

Та навіть ті жінки, які зверталися до соціальних служб, нерідко мали труднощі з отриманням допомоги через слабке володіння іноземними мовами. За словами правозахисниці, були виявлені випадки, коли через мовний і ментальний бар’єри самі соціальні служби діяли неефективно і не надавали жінкам термінового медичного догляду.

Повні результати дослідження будуть опубліковані протягом року у спеціалізованому науковому виданні в США. Крім того, за підсумками звіту, в Ізраїлі рекомендації та висновки правозахисників із поліпшення допомоги українським жінкам-мігранткам були направлені міністрові соцзабезпечення.

За матеріалами: «Німецька хвиля»

 

Читайте также по теме