ГолосUA
08:01 21/07/2010

Київ презентував трьох номінантів в акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци»

Українська столиця визначилася із об’єктами на участь у Всеукраїнській акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци".

Три номінанти були представлені журналістам під час прес-туру спільно з ініціатором проведення цього конкурсу Миколою Томенком та партнером акції у Києві Олександром Бригінцем.

Головними претендентами від столиці на участь у всеукраїнській акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" стали Маріїнський і Кловський палаци та комплекс фортифікаційних укріплень Київська фортеця.

Перший об’єкт — Маріїнський палац. Його було побудовано у Києві в1750—1755 рр. за зразком палацу, який проектував Бартоломео Растреллі для Гетьмана Розумовського у російській столиці. Спорудженням палацу керував видатний російський зодчий І.Мічурін. Впродовж своєї історії Маріїнський палац неодноразово реконструювався. Одна з найбільших — реконструкція після пожежі, що знищила другий поверх та всі парадні приміщення палацу, у другій половині ХІХ ст. велику реконструкцію Маріїнського палацу здійснив відомий український архітектор Павло Альошин після звільнення Києва від німецько-фашистських окупантів, але остаточних рис бароко, максимально наближених до архітектури Растреллі палац набув в1975р . У наш час він виконує роль церемоніальної резиденції Президента України і представляє Україну на міжнародному рівні як державна резиденція. Наразі в Маріїнському палаці проводиться реконструкція і, на жаль, ця видатна пам’ятка архітектура закрита для відвідувачів.

Другий об’єкт — Кловський палац, який був зведений у 1752-1756 роках для потреб Києво-Печерської лаври за проектом архітектора П.Неєлова та за участю С.Ковніра у стилі бароко. До революції у Кловському палаці було влаштовано шпиталь, згодом тут розміщувалась чоловіча гімназія. За радянських часів його приміщення було пристосовано під музей Великої Вітчизняної війни, потім тут містився Музей історії міста Києва, з 2003 року тут знаходиться Верховний Суд України.

Третій об’єкт — Київська фортеця, котра вважається найбільшою фортифікаційною спорудою столиці і не має собі рівних в усій Європі. Фортифікаційні укріплення Києві формувалися протягом багатьох століть. Нині її головними об’єктами є Києво-Печерська лавра, територія національного музею історії Великої Вітчизняної війни, завод "Арсенал" і багато інших об’єктів: валів та оборонних мурів Києва на Печерську та Лисогірський форт.

"Зараз мені важко сказати про перспективи номінантів Києва у фіналі акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци", адже з точки зору відвідуваності і туристичної привабливості над цими об’єктами ще треба попрацювати. Але, безумовно, усім цим архітектурним ансамблям необхідна увага преси і фахівців", — наголосив М.Томенко.

Нагадаємо, Всеукраїнська акція "Сім чудес України: замки, фортеці, палаци" стартувала у березні 2010 року і стала третім проектом серії акцій "Сім чудес України", організованої Фондом Миколи Томенка "Справедлива країна".

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме