ГолосUA
14:09 12/06/2009

Київ забезпечений донорською кров’ю на 50%

Щодня близько 300 киян потребують переливання крові, донорів же у столиці — наполовину менше.

Про це повідомила головний лікар Київського міського центру крові Людмила Заневська, закликавши громадськість до участі у здачі крові напередодні Всесвітнього дня донора, який відзначається 14 червня, передав кореспондент ГолосUA.

«Найгірша ситуація зі здачею крові саме в столиці та у центральних областях України, тоді як у східних регіонах та Криму з донорами проблема майже відсутня і люди, як і за радянських часів, продовжують здавати кров як безоплатно, так і за гроші», — наголосила медик.

За її словами, сьогодні 1 літр крові коштує 160 грн., але на нього держава витрачає понад 1 тис. грн. на проведення обстежень та аналізів для донора. Зараз в Україні безкоштовно кров здають лише 50% людей, тоді як за кордоном поняття компенсації за донорство взагалі не існує.

Заневська також відмітила, що лише третина бажаючих може стати донорам, оскільки третина крові «забраковується» .

«На першому етапі, ще до здачі крові, коли людина тільки прийшла в Центр крові і проходить 4 перших обов’язкових обстеження, ми «бракуємо» близько 20%. Кожен 5-й відсіюється. Після тестування донорської крові на інші інфекції ми тестуємо ще близько 14%. Тобто зі 100 людей, які прийшли у Центр крові, 34 не можуть бути донорами», — підсумувала лікар.

А. Каленська

 

Читайте также по теме