Кооперація української ГТС та російських родовищ дозволить знизити ціну на газ для України — Симоненко

 

Утворення кооперації із залученням української газотранспортної системи та російських родовищ полегшить перебіг переговорів між Україною та Російською Федерацією у питанні перегляду ціни на блакитне паливо.

 

Таку думку висловив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко у ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA у Чернігові.

 

Зокрема, політик наголосив, що, в першу чергу, необхідно все зробити для того, щоб енергоносії, які терміново потрібні для України, були такими, які не обтяжують економіку, а навпаки створюють умови для її конкурентоспроможності по ціні продукції, яку вона виготовляє. Саме тому, за словами П. Симоненка, Україні у переговорному процесі необхідно було б відстоювати позицію стосовно об'єднання української ГТС та російських родовищ у спільну кооперацію.

 

“Україні слід було б запропонувати для Росії переговорний процес вести у перспективі створення кооперації і української газотранспортної системи, і тих же родовищ, які є в Росії для того, щоб ми спільну ціну мали як і в Росії, на її території, так і в нас в Україні”, — сказав лідер КПУ.

 

П. Симоненко наголосив, що така кооперація дозволила б Україні значно підвищити свій рівень конкурентоспроможності. “Адже російський споживач отримує газ практично в два-три рази дешевше, аніж український”, — сказав він.

 

“З одного боку є пояснення, що ціна визначається за ціною нафти, але з іншого боку є держава і є народ України. Я вважаю, що можна було б об'єднати наші зусилля в цьому комплексі і тоді ми мали б нормальний базис для переговорів відносно ціни”, — наголосив П. Симоненко.

 

Нагадаємо, після закінчення VII засідання Українсько-російської комісії зі співробітництва стало відомо, що Росія так і не поступилася Україні у питанні перегляду формули ціноутворення на постачання газу. Водночас, прем'єр-міністр України Микола Азаров у четвер повідомив, що ціна на газ для України від російського “Газпрому” у першому кварталі 2011 року складе 230-235 дол. за тис. куб. м., проте вже ввечері того ж дня голова українського уряду заявив, що створена російсько-українська комісія, яка займатиметься питанням перегляду ціноутворення на російське блакитне паливо для України.

 

Читайте также по теме