ГолосUA
17:53 19/03/2010

Кримські татари пропонують називати Симферополь Акмесджитом

Лідер Меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемильов зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії з питань повернення населеним пунктам Криму історичних назв кримсько-татарською мовою.

Слідча комісія протягом шести місяців повинна встановити кримсько-татарські назви населених пунктів, котрі були перейменовані у 1941-1944 роках у зв’язку з депортацією кримсько-татарського народу.

До складу комісії увійдуть десять представників усіх парламентських фракцій, а очолить її народний депутат Олесь Доній.

Як повідомив М. Джемильов, повернення містам та селам Криму кримсько-татарських назв відновить історичну справедливість. /> «Більше тисячі населених пунктів Криму, включаючи крупні міста, мають свої історичні назви кримсько-татарською мовою, котрі потрібно відсновити. Наприклад, Симферополь — Акмесджит, Феодосія — Кефе, Євпатория — Гезлев, Севастополь — Ахтияр», — розповів він.

На думку представників місцевої влади, повернення містам Криму назв кримсько-татарською мовою може спровокувати на півострові міжнаціональний конфлікт.

Заступник голови Севастопольської міської держадміністрації Володимир Казарін сказав, що окрім кримсько-татарської громади, на півострові ще є грецька та російська.
«Їхні інтереси не можна не враховувати! Історія та топоніміка Кримського півострову дуже різноманітна, населені пункти у різні епохи мали різні назви. Тільки у Керчі можна нарахувати 12 назв на різних мовах», — заявив він.

На думку В. Казаріна, перейменування може обернутись навіть міжнародними проблемами: «Більшість міст Криму мають інтернаціональне транспортне значення, і відповідно до міжнародних конвенцій, перейменовувати їх просто не можна!»

Нагадаємо, кілька днів тому в Європарламенті вперше відбулись парламентські слухання щодо ситуації кримських татар. М. Джемільов заявив, що Європарламент повинен своєю резолюцією дати оцінку депортації кримських татар, аналогічно до оцінки, даній Голодомору українського народу, котрий був названий злочином проти людства.

За матеріалами «Корреспондент».

 

Читайте также по теме