ГолосUA
15:25 06/12/2009

Кримські татари вирішили не підтримувати конкретного кандидата

Курултай (національний з’їзд) кримськотатарського народу призвав своїх співвітчизників, а також всіх виборців Криму, незалежно від національності і віросповідання, взяти участь у виборах Президента України 17 січня 2010 р. і підтримати в першому турі голосування демократичних кандидатів, які проводять політику європейської і євроатлантичної інтеграції України.

Про це йдеться в заяві «Про майбутні вибори Президента України», прийнятій сьогодні на засіданні Курултаю переважною більшістю голосів.

У документі наголошується, що, незалежно від результату майбутніх виборів, кримськотатарський народ продовжить «боротьбу за повне відновлення прав корінного народу Криму і забезпечення безумовних гарантій його майбутнього на своїй землі».

«Враховуючи високий ступінь вірогідності проведення другого туру голосування, в ході якого і буде обраний Президент України, Курултай кримськотатарського народу доручає Меджлісу кримськотатарського народу за наслідками першого туру голосування і відповідно до вищевикладених принципів, ухвалити рішення про підтримку конкретного кандидата і реалізувати заходи для забезпечення його широкої підтримки виборцями», — йдеться в документі.

«Я вважаю, що ми повинні взяти в цих виборах найактивнішу участь, але віддавати свої голоси на першому турі не обов’язково тільки за одного з кандидатів, а рекомендувати співвітчизникам на свій розсуд голосувати за будь-якого з кандидатів, що близький до національно-демократичних сил України і не зарекомендував себе якими-небудь діями або висловами в пресі, направленими проти відновлення законних прав кримськотатарського народу, — сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, — А вже в другому турі, коли на фініш вийдуть два кандидати, ухвалити рішення про підтримку одного з них».

При цьому М.Джемілєв відзначив, що повідомив про свою позицію прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко під час зустрічі з нею минулого місяця. За його словами, її майже дослівна відповідь на це була приблизно така: «Ну що ж, з погляду ваших національних інтересів це, можливо, буде найбільш мудрим рішенням».

За матеріалами: «РБК-Україна»

 

Читайте также по теме