ГолосUA
12:28 28/11/2008

Курс долара на кінець року становитиме 7,5-8 гривень — експерт

До кінця поточного року ціна долара коливатиметься в діапазоні 7,5-8 гривень. Впровадженням плаваючого валютного курсу Національному банку України не вдасться в короткі терміни стабілізувати курс долара щодо гривні.

Про це сьогодні заявив керівник аналітичного центру “Форекс-клуб” Микола Івченко під час прес-конференції у Києві.

За його словами, враховуючи негативні тенденції щодо стану торговельного балансу, до кінця поточного року вартість долара в Україні може становити 7,5-8 гривень, що відповідно призведе до подорожчання імпортних товарів, тимчасового сплеску інфляції та посилення проблем із погашенням валютних кредитів.

На думку експерта, найбільша ціна долара в Україні спостерігатиметься навесні 2009 року, та становитиме 8,5-9 гривень за долар.

“До кінця року українським корпораціям треба погасити заборгованості на суму $5 млрд., відповідно, тиск на гривню ще збільшуватиметься. Наступного року обсяг коштів, потрібний для погашення заборгованості становить близко $30 млрд, і це за сьогоднішньої відсутності прямих інвестицій” — зазначив експерт

За його словами, відновлення експорту в Україні можна очікувати лише на кінці весни 2009 року, тому саме весною долар коштуватиме найбільше.

 

Читайте также по теме