ГолосUA
09:47 15/09/2010

Ліквідація «Нафтогазу» — найкращий варіант для вирішення проблем з «РосУкрЕнерго», — експерт

Ліквідація НАК «Нафтогаз» вирішить борговий конфлікт навколо «РосУкрЕнерго», яке згодом зможе вже укладати нові договори.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, в разі ліквідації НАК «Нафтогазу» не буде кому виконувати зобов’язання за договорами з «РосУкрЕнерго» і з’явиться можливість укласти нові договори. Окрім того, за ліквідацією повинне буде відбутися створення компаній, які отримають основні активи «Нафтогазу».

В «Нафтогазі» ж, на думку О.Нарбута, повинна попрацювати юридична команда, аби домовитись за зарахування його активів та коштів на виплату боргу «РосУкрЕнерго». Що стосується участі держави у вирішенні боргового питання, то повинне бути бажання влади надати кошти для вирішення конфлікту.

«НАК «Нафтогаз» — це компанія, яка має обмежену відповідальність і в держави немає зобов’язань перед ним. Це буде вже добра воля або її відсутність в залежності від того, чи вирішить Микола Янович та члени Кабінету міністрів, що корисно буде віддати бюджетні кошти «РосУкрЕнерго», — зазначив О.Нарбут.

8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення в ході тривалої суперечки між компанією "RosUkrEnergo AG" (Швейцарія) і НАК "Нафтогаз України" відносно експропріації "Нафтогазом" у січні 2009 року 11 млрд. куб. м газу, що належить "РосУкрЕнерго". Суд зобов’язав "Нафтогаз" повернути цей обсяг газу "Росукренерго". Також трибунал ухвалив, що "Росукренерго" отримає від "Нафтогазу" додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу в якості неустойки за порушення умов контракту.

Шевченківський районний суд Києва рішенням від 13 серпня підтвердив вердикт Стокгольмського арбітражного трибуналу.

На сьогоднішній день під вартою у зв’язку зі справою "РосУкрЕнерго" вже знаходяться двоє колишніх чиновників, які працювали в уряді Юлії Тимошенко — колишній перший заступник глави НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко і екс-глава Держмитниці Анатолій Макаренко.

М.Олексевич />  

Читайте также по теме