ГолосUA
05:01 02/04/2010

Литвин: Бюджет взагалі можна не приймати, але це зашкодить людям

Спікер парламенту Володимир Литвин висловив думку, що діючий уряд міг би взагалі вже не приймати бюджет на 2010 рік, але це зашкодить насамперед пересічним громадянам.

Про це він сказав у ефірі «5 каналу», передав кореспондент ГолосUA.

«Вважаю потрібним наголосити, що для нинішнього Кабінету міністрів було простіше не приймати бюджет, і ось з яких причин: можна було безкінечно посилатися на попередній уряд, що він не виконав своє зобов’язання і ділити державні видатки за 1/12, виключно на соціальні, тобто захищені потреби. А потім нагромаджувати кошти і їх використати у 2011 році. І посилатися на попередній злочинний режим, як у нас люблять робити», — висловився він.

«Але від цього втратить країна і люди, бо ви ж розумієте, що без бюджету будь-яку яму на дорозі залатати не можна. Треба прийняти держбюджет, місцеві бюджети, потім щоб бюджетні розписи були зроблені, а це тривалий час», — наголосив В. Литвин.

Він також констатував, що цьогорічний бюджетний процес не вклався з певних причин у строки, передбачені Законом. «Згідно з Бюджетним кодексом і регламентом на прийняття бюджету відводиться 2,5 місяці. Там прописані дати, починаючи з 15 вересня до остаточного прийняття бюджету. Але у силу певних обставин ми вийшли за ці межі, тому сьогодні на бюджетний процес не можна накласти визначені дати», — сказав спікер.

За його словами, бюджет-2010 все ж має бути прийнятий у квітні. «Я розраховую, що ми маємо два тижні у квітні для прийняття бюджету. Після 10 квітня Кабінет міністрів внесе проект бюджету, орієнтовно 14 квітня буде його представлення у Верховній Раді, щоб десь 29-30 квітня вийти на остаточне рішення». – повідомив Литвин.

Спікер наголосив, що «час спресований, і працювати доведеться надзвичайно напружено».

За словами Володимира Литвина, для більш успішної реалізації бюджетного процесу у 2011 році після прийняття поточного бюджету необхідно підготувати бюджетну резолюцію, тобто підходи до бюджету на 2011 рік.

І. Носальська

 

Читайте также по теме