Вита Середа
07:20 18/02/2011

Литвин вважає, що студентам пора брати кредити на навчання, а не просити гроші у батьків

Студенти українських вищих навчальних закладів повинні брати кредит у банку, щоб самостійно оплачувати навчання, а не просити гроші в батьків.

Таку думку під час прес-конференції в Черкасах висловив голова Верховної Ради Володимир Литвин, передав кореспондент ГолосUA.

«Я вважаю, треба відмовитися від системи платної освіти за рахунок батьків. Це породжує безвідповідальність і в багатьох випадках – розбещеність. Бо знають, що батьки гроші заплатять, викладачі розуміють, що їм потрібно, щоб були кошти на їх зарплати. Якщо демонструвати принциповість – 7-10 чоловік відрахувати за незнання, тоді одного викладача треба скоротити — співвідношення викладача до студента і відповідно до формальної заробітної плати», — сказав спікер.

Він також запевнив, що в Україні потрібно створити спеціальний банк, який займатиметься подібним кредитуванням.

«Я вважаю, що треба створювати банк відповідний, або один із діючих банків робити оператором у цьому плані. Є бажання навчатися – бери кредит, є відмінні знання – держава дає тобі кредит. Таким чином, держава стимулює, а випускник повинен знати, що протягом десяти-двадцяти років він буде платити відповідні відрахування у відповідний банк. І не треба буде з батогом батькам і викладачам стояти перед студентом. Так весь світ живе, а ми весь час хочемо знайти якийсь велосипед. Нічого не вийде, у цій царині вже все винайшли без нас. Головне – за цими новаціями не поховати ту фундаментальну школу, яку ми мали», — підсумував В. Литвин.

Читайте также по теме