07:57 19/03/2015

Люстрація стала складовою кадрової корупції МВС

Вибіркове застосування Закону України «Про очищення влади» № 4359 а, довільне трактування його окремих положень , неоднозначність та недосконалість  самого документу все частіше стають приводом  для зловживань, використовуються для розправи з неугодними або залишення на посадах відомих виконавців злочинних завдань колишнього режиму та сприяють збагаченню очільників установ та відомств, відповідальних за люстрацію.

Міністр юстиції Петро Петренко заявив з цього приводу : «…хочу інформувати чиновників, які намагаються творчо підійти, щоб залишитись на посаді. Згідно з законом про очищення влади, чиновник підлягає звільненню його безпосереднім керівником на підставі закону, якщо цей чиновник перебував на керівних посадах з 2010 по 2013 рік, або під час Революції Гідності».   

Однак, ні люстрацій ний закон, ні міністр юстиції, ні Генеральна Прокуратура України, ні заклики прем’єр – міністра  очистити кадри МВС, ні заява народного депутата від Блоку Порошенка Миколи Томенка, який давно наполягав на перевірці корупційних оборудок МВС, жодним чином не вплинули на кадрову політику міністра МВС Арсена Авакова.

Чи не тому його заступники  Сергій Чеботар та Василь Паскал  – герої журналістських розслідувань продовжують деморалізувати та тримати міліцейське відомство у лещатах корупційних схем та зводити нанівець зусилля та декларації Президента України про очищення влади та викорінення  корупції? Отже, ситуація у Міністерстві внутрішніх справ демонструє, що його керівництво де факто користується  правами специфічної недоторканості та безкарності, а корупція у відомстві набирає обертів. При цьому саме міністр Аваков запропонував та подав прем’єр – міністру на затвердження кандидатури своїх заступників відповідно до п. 10 «Положення про МВС України» № 401, затвердженого КМУ 13. 08. 2014 року. Хоча, згідно цього ж Положення та люстраційного закону, зобов’язаний їх звільнити.

Очевидно, лише кримінальна відповідальність за протидію очищенню влади та уникнення люстрації  змінить ситуацію. Саме з такою ініціативою  виступила Громадська рада при Міністерстві юстиції, яка вимагає змінити закон про очищення влади та передбачити покарання за уникнення люстрації.

Читайте также по теме