ГолосUA
18:51 25/10/2010

Майже кожна четверта хлібина не відповідає стандартам якості — Держспоживстандарт

 

Впродовж 9 місяців 2010 року територіальні органи Держспоживстандарту України провели 373 (в т.ч. 13 повторних) перевірок додержання вимог стандартів, норм і правил під час виробництва хліба та хлібобулочних виробів на підприємствах, під час яких було виявлено порушення вимог нормативної документації (НД) та випуск продукції низької якості.

Про це повідомили у прес-службі Держспоживстандарту.

Так, із перевірених 179 т 880 кг хліба і хлібобулочних виробів на загальну суму 599 тис. 710 грн. невідповідність вимогам чинної НД було виявлено у 41 т 930 кг продукції на загальну суму 191 тис. 300 грн. (23,3 % перевірених).

Якість забракованих хлібобулочних виробів не відповідала вимогам стандартів за зовнішнім виглядом (наявність великих тріщин і підривів, забруднена і підгоріла скоринка, злипи, притиснення, неправильна форма), стану м’якушки (непропечена, волога на дотик, нееластична, з погано розвиненою пористістю, непромісами, пустотами, з відшаруванням скоринки від м’якушки).

Хліб і хлібобулочні вироби виготовлялися із завищеною вологістю м’якушки, з відхиленнями від встановленої маси виробів, які перевищують допустимі норми, з порушеннями за маркуванням упакованої продукції. Крім того, порушувались вимоги стандартів щодо оформлення супровідної документації.

Найбільш поширеними були порушення вимог НД за фізико-хімічними та органолептичними показниками, порушення періодичності контролю або відсутність контролю показників безпеки готової продукції, неповний або відсутній вхідний контроль якості сировини тощо.

Основними причинами невідповідності готової продукції під час виробництва хліба і хлібобулочних виробів були порушення санітарних норм, незадовільний контроль технологічного процесу під час виготовлення продукції та недоліки підготовки виробництва.

За результатами перевірок хліба й хлібобулочних виробів упродовж 9 місяців 2010 року 144 суб’єктам господарювання було видано 218 приписів про заборону реалізовувати всю продукцію. Штрафи на загальну суму понад 263 тис. грн. змушені сплатити 228 суб’єктів господарювання за реалізацію продукції, яка не відповідала вимогам НД.

Читайте также по теме