ГолосUA
10:41 08/09/2009

Майже половина економіки України — в «тіні»

Рівень "тінізації" економіки України досяг майже 40% валового внутрішнього продукту.

Про це йдеться в повідомленні Рахункової палати.

Там зазначають, за умов відсутності відкритої статистики, експертна оцінка Рахункової палати засвідчила зниження реального валового внутрішнього продукту на 19,7%.

"Урядовий річний прогноз щодо приросту реального ВВП є нереальним, що призведе до недоотримання запланованих доходів у сумі понад 20 млрд. гривень. Відносно 1990 року індекс реального ВВП становив 59,5%. Це означає, що економіка держави опинилася на рівні 2004 року", — наголошується в повідомленні.

Зокрема, обсяги промислового виробництва зменшилися на 31,1%, що, насамперед, пов’язано зі зниженням випуску продукції металургії та машинобудування.

Економічний спад призвів до зниження фінансової спроможності платників податків. Фінансовий результат зменшився на 44 млрд. грн., або більше ніж у п’ять разів, — зазначають у Рахунковій палаті.

"Водночас загрозливих обсягів набула "тіньова" економіка. Згідно з експертною оцінкою Рахункової палати, рівень "тінізації" економіки досяг майже 40% валового внутрішнього продукту, що перевищує порогове значення макроекономічної безпеки країни", — йдеться в повідомленні.

У першому півріччі поточного року вартісні обсяги імпорту товарів знизилися більш ніж вдвічі, або на 22,5 млрд. дол., до 19,5 млрд. доларів.

Експорт товарів, відповідно, скоротився на 46,2%, або на 15,2 млрд. дол., до 17,7 млрд. доларів.

За експертною оцінкою Рахункової палати, втрати державного бюджету від скорочення обсягів експорту та імпорту товарів і послуг порівняно з прогнозом становили понад 17 млрд. гривень.

Від’ємне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу становило 6,6 млрд. дол. порівняно з його позитивним значенням у січні-червні минулого року – 9,3 млрд. доларів. Його формування, зокрема, зумовили низькі обсяги притоку іноземних інвестицій, що становили лише третину показника за січень-червень минулого року, або 2,1 млрд. доларів.

У цілому, негативне сальдо платіжного балансу в сумі 7,3 млрд. дол. перевищило прогнозований на рік обсяг (7,1 млрд. дол.) і є чинником послаблення обмінного курсу гривні, зазначила прес — служба Рахункової палати.

 

Читайте также по теме