Головний санітарний лікар Сергій Риженко радить під час спеки забути про тістечка й ковбаси. /> Він зазначив, що нинішні погодні умови створюють в Україні ефект термостата — приладу, в якому при температурі 36-38°C вирощуються мікроорганізми
Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я.
"Тобто прямо на вулиці існують найсприятливіші умови для зростання патогенних бактерій. Так, в кожному тістечку, якого торкнулися чиїсь руки, вже через півгодини на спеці може з’явитися інфекція", — заявив він.
"Запобігти шлунково-кишковим захворюванням може тільки ретельний контроль за продуктами харчування", — наголосив Риженко.
За словами санлікаря, не слід купувати продукти в місцях, не обладнаних холодильниками.
"Кров’янка, домашні ковбаси, солодощі в таку погоду псуються в першу чергу", — заявив він.
"Складаючи раціон для керівників держави, наші фахівці виключають з нього салати, оскільки при їх приготуванні присутній прямий контакт продуктів з руками без подальшої термічної обробки, а також м’ясні бульйони, адже це поширене живильне середовище, в якому в лабораторних умовах вирощуються патогенні мікроорганізми", — зазначив Риженко