ГолосUA
08:02 20/10/2009

Медведчук хоче звільнити главу окружного адмінсуду Києва

Член Вищої ради юстиції Віктор Медведчук пропонує звільнити голову Окружного адмінстративного суду Києва Олега Бачуна за порушення присяги.

З такою рекомендацією він виступив після проведення перевірки, в результаті якої були виявлені «помилки системного характеру», допущені паном О. Бачуном на всіх етапах розгляду адміністративних справ.

З проханням провести перевірку порушень законодавства, нібито допущених головою окружного адміністративного суду (ОАС) Києва О. Бачуном, до Вищої ради юстиції (ВРСЮ) наприкінці вересня звернулася одна з антирейдерських організацій. Оскільки звернення було адресоване членові ВРЮ В. Медведчуку, проведення перевірки було доручене саме йому.

Перевірка завершилася пропозицією звільнити О. Бачуна «за порушення ним присяги судді». /> «Підставою для внесення пропозиції є дані про неналежне виконання суддею Бачуном О. В. посадових обов’язків при здійсненні судочинства і грубе порушення ним вимог чинного законодавства, неодноразово допущені ним у ході розгляду адміністративних справ», – мовиться в підсумковому документі, підготовленому В. Медведчуком.

У звіті про результати перевірки, що проводилася відносно О.Бачуна йдеться про порушення, допущені суддею при розгляді п’яти адміністративних справ, що знаходились у провадженні ОАС упродовж 2008-2009 років. Так, при розгляді однієї з них – позову колишнього генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту Петра Науменка до Кабінету Міністрів, який оскаржив своє звільнення, – О. Бачун, згідно з результатами перевірки, «грубо порушив правила підвідомчості», розглядаючи позов як спор про відновлення на публічній службі, а не як трудовий спір. Ряд порушень були допущені головою ОАС Києва при винесенні визначень про забезпечення позовів і ухваленні рішень по суті. Серед інших претензій до нього – «надання невиправданих переваг одній зі сторін у справі» і «неналежна оцінка фактичних обставин справи».

«Аналіз окремих рішень судді окружного адміністративного суду Києва Бачуна О. В. дає можливість зробити висновок про системний характер помилок, допущених ним при розгляді адміністративних справ, оскільки неправильне застосування норм матеріального і процесуального права допускалося ним на всіх етапах проходження адміністративних справ, починаючи з визначення їхньої підвідомчості і відкриття провадження і закінчуючи рішенням позовних вимог по суті», – резюмується в підсумковому документі перевірки.
Отримати коментар О. Бачуна з приводу цього вчора не вдалося.

Слід зазначити, що рекомендація Віктора Медведчука звільнити суддю за порушення присяги ще не гарантує, що Олег Бачун дійсно буде звільнений. Решта членів ВРЮ повинні будуть розглянути цю пропозицію і ухвалити колегіальне рішення.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме