ГолосUA
12:59 05/06/2010

Медведєв і Меркель домовилися про створення комітету безпеки

Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв і канцлер Німеччини Ангела Меркель ухвалили меморандум про створення комітету Росія-ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки на міністерському рівні.

"Зокрема, комітет міг би бути уповноважений на те, щоб служити форумом обміну думками з поточних питань міжнародної політики і безпеки, розробляти основні принципи проведення спільних цивільних / військових операцій Росії і ЄС з кризового урегулювання", — говориться в документі.

За словами Меркель, у штаб-квартирі ЄС існує комітет, який у рамках співпраці ЄС-Росія займається питаннями безпеки. Цей комітет "може бути розширений за рахунок глав міністерств закордонних справ країн ЄС і Росії", — сказала канцлер Німеччини.

Крім того, на думку лідерів двох країн, в сферу діяльності комітету міг би входити "обмін думками і вироблення рекомендацій з конкретних питань співробітництва, включаючи різні конфлікти і кризові ситуації, у сприянні врегулювання яких беруть участь Росія і Євросоюз у рамках відповідних міжнародних форматів".

"Беручи до уваги здійснювані зусилля, Росія і Європейський Союз будуть співпрацювати у напрямі вирішення придністровського конфлікту, перш за все, … в рамках формату 5 +2 (Росія, Україна, Молдова, Придністров’я, ОБСЄ, ЄС, США). Ця співпраця може включати спільні заходи Росії і ЄС, які будуть гарантувати безпроблемний перехід від нинішньої ситуації до фінальної стадії ", — йдеться в меморандумі.

Передбачається, що комітет очолить міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров і високий представник ЄС Кетрін Ештон.

"У ході чергового саміту ЄС-Росія буде проведено огляд прогресу, досягнутого новим комітетом", — говориться в документі.

За матеріалами: РІА «Новини» />  

Читайте также по теме