ГолосUA
12:08 01/09/2009

Міністерство охорони здоров’я закупило пентаксим на 108 мільйонів гривень

Міністерство охорони здоров’я України цього року закупило 450 тисяч доз пентаксиму на загальну суму 108 млн грн.

Про на прес-конференції повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол.

За словами чиновника, показники реакцій на вакцинацію пентаксимом в Україні відповідають існуючій нормативній базі. За словами головного державного санітарного лікаря, ця вакцина в Україні була зареєстрована в 2003 році і пройшла перереєстрацію в березні 2008 року. За цей період було вакциновано 490 тисяч 224 дитини.

Він також відзначив, що пентаксим використовується в США, Канаді, Японії, в країнах Європи, його виробництво відповідає міжнародним стандартам і має європейський сертифікат «GMP». Загалом, він зареєстрований в 92 країнах світу. Згідно з сучасними науковими даними, за час вживання пентаксиму випадків раптової дитячої смерті не зареєстровано.

За словами лікаря, на сьогодні визначено 10 інфекцій, проти яких щеплення в Україні є обов’язковим. Зокрема, це туберкульоз, гепатит B, дифтерія, краснуха.

Стосовно летальних випадків з дітьми в Донецькій і Запорізькій областях в період після щеплення, чиновник підкреслив, що зв’язок між вакцинацією і смертю, не встановлений.

У свою чергу, директор департаменту материнства, дитинства і санітарного забезпечення МОЗ Раїса Моїсієнко повідомила, що в Україні вперше удалося знизити кількість дитячих смертей від менінгіту і пневмонії. При цьому вона констатувала, що впродовж першого року життя діти отримують щеплення від 10 інфекцій. За словами чиновника, щороку Мінздоров реєструє 5 тисяч дитячих смертей впродовж першого року життя.

За матеріалами: «ЭХО»

 

Читайте также по теме