ГолосUA
11:16 19/02/2009

Міноборони вважає держбюджет на 2009 рік руйнуванням Збройних сил

Міністерство оборони вважає, що державний бюджет на 2009 рік веде до руйнування Збройних сил. />  

Про це сказано в повідомленні прес-служби Міноборони.
 

"Структура витрат на оборону 2009 року свідчить про те, що цей бюджет є "бюджетом проїдання" і призведе до руйнування Збройних сил", — сказано в повідомленні.
 

Зокрема, Міноборони бачить загрозу зменшення наполовину військових частин, готових до виконання завдань за призначенням, різкого падіння рівня справності високотехнологічного озброєння і техніки, повного припинення робіт з модернізації озброєння, професійної деградації військових, масових звільнень із армії.
 

Міноборони нагадує, що під час підготовки проекту держбюджету-2009 воно готувало кілька варіантів своїх пропозицій.
 

Зокрема, один з них передбачав виділення на потреби відомства 32,4 млрд. гривень і був спрямований на розвиток ЗС.
 

На думку міністерства, такий обсяг грошей міг би забезпечити повноцінну бойову підготовку і соціальний захист військовослужбовців.
Інший варіант передбачав виділення 17,5 млрд. гривень.
 

Врешті ж бюджет Міноборони на 2009 становить 11,65 млрд. гривень, з яких 7,4 млрд. прямо заплановано з бюджету, а 4,2 млрд. — зі спеціального фонду з коштів, отриманих від продажу надлишкового майна ЗС.
 

Міноборони зазначає, що всі європейські армії фінансуються тільки з загального фонду бюджету, а 2008 року український спецфонд для армії одержав тільки 1,2 млрд. гривень.
 

"Тобто 3 млрд. — це повітря, це кошти, про які ніхто не може сказати, звідки вони наповнять спецфонд", — зазначено в повідомленні.
 

Таким чином, виділених державою коштів вистачить у найкращому разі на утримання армії, але не на її розвиток і соціальний захист.
 

Як повідомляло агентство, у грудні 2008 року депутат Верховної Ради, член фракції Блоку "Наша Україна — Народна Самооборона", голова парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко критикував проект держбюджету-2009 за недостатнє фінансування армії.

 

Читайте также по теме